Al carrer de la Fruiteria, el cafè bar Anduriña és un testimoni medieval rellevant. Ho descobrim a través del codi QR que hi ha a la porta de l'establiment. Un cop escanejat a través del telèfon mòbil llegim que en aquest indret hi havia el magatzem de gra més important del Call. MARI CARMEN CARREIRAS, presidenta de l'Associació de Botiguers del Call Jueu "Cada botiga té un QR que explica la història d'aquell local, com era abans i com és ara." MERCÈ HOMS, regidora de Ciutat Vella "El que es vol és que els comerços tinguin la visibilitat que es mereixen. 30 comerços preciosos, emblemàtics, i que donen una autenticitat i una singularitat a l'espai." Els codis no només ofereixen informació del comerç, sinó que també funcionen com una ruta cultural ja que expliquen la història del voltant. És el cas de la fàbrica de sabons dels germans Sabater. Per la proximitat amb la plaça de Sant Felip Neri, el QR de l'aparador ens relata els bombardejos de la Guerra Civil a la zona. ELIANA SABATER, Sabater Hermanos Barcelona "Más allá de promover lo que vende el comercio, se divulga la historia del barrio." Fa més d'un any, els comerciants del carrer de la Llibreteria van ser els primers del barri Gòtic a instal·lar codis QR. Passat el temps, creuen que falta més difusió. JOSEP CONESA, president de l'Associació de Comerciants de Llibreteria "El balanç és positiu però li falta difusió. 08:16 Això és cultural, és un valor afegit que donem a la compra i crec que val molt la pena." El valor de conèixer el passat jueu entre carrers estrets i giragonses a cop de clic.

La proposta, presentada per la regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, amplia la iniciativa encetada el gener de 2013 al carrer de la Llibreteria, on diversos comerços van incorporar codis QR als aparadors. En escanejar-los amb el mòbil, els usuaris accedeixen a la informació històrica de l’espai en què es troben, així com del comerç en el qual està enganxat cada codi.

Els punts d’informació històrica de QR Gòtic, que es poden consultar al web de la iniciativa, s’agrupen en dos pols: els voltants del carrer de la Llibreteria i l’anomenat Call jueu, concretament entre els carrers del Call, de Sant Honorat i dels Banys Nous i la plaça de Sant Felip Neri.

QR Gòtic ha estat impulsat per l’Associació de Comerciants del Call i l’Associació de Comerciants del carrer de la Llibreteria i de la baixada de la Llibreteria, amb la col·laboració del Museu d’Història de Barcelona, i està disponible en català, castellà, anglès i rus.