“La Mancomunitat de Catalunya. Cultura i pedagogia” és el títol d’aquesta exposició, que s’emmarca en la celebració dels actes del centenari de la Mancomunitat, creada el 6 d’abril de 1914. Organitzada en nou àmbits, repassa aspectes culturals com l’impuls de l’Institut d’Estudis Catalans, la Biblioteca de Catalunya o la millora de les escoles d’educació primària. Precisament, la imatge escollida per promoure l’exposició és el conegut cartell de Josep Obiols elaborat per a l’Associació Protectora de l’Ensenyament Català per impulsar l’escola en aquesta llengua.

 

El primer objecte que troba el visitant en arribar a l’exposició és el bust d’Enric Prat de la Riba, que el museu incorporarà al seu fons. Es tracta d’una escultura de guix elaborada per Ismael Smith que retrata el primer president de la Mancomunitat i militant de la Lliga Regionalista, rellevat el 1917 pel polític i arquitecte Josep Puig i Cadafalch.

[Imatge:Cap d’Enric Prat de la Riba. Ismael Smith, Barcelona 1917. Guix amb restes de policromia.]

Segons el director del Museu d’Història de Catalunya, Agustí Alcoberro, l’exposició és itinerant “perquè vagi passant per tots els municipis possibles i es conegui”.

La mostra sobre la Mancomunitat, que va agrupar ara fa 100 anys les quatre diputacions provincials catalanes, l’han impulsat la Diputació de Barcelona i el Museu d’Història de Catalunya. En el marc dels actes de commemoració d’aquest centenari, el 8 d’abril està previst que s’inauguri una altra mostra sobre la institució al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

[Imatge: Aula de l’Escola d’Infermeres de Santa Madrona, 1921. Autor desconegut. AHD]