El primer pis del Museu d’Història de Catalunya acull des d’aquest divendres l’exposició “300 onzes de setembre”. La mostra explica a través de 200 objectes la consolidació de la Diada Nacional de Catalunya. El recorregut s’inicia l’11 de setembre de 1714, amb una recreació del setge de Barcelona. Els visitants hi podran llegir el decret de Nova Planta original que va signar Felip V el 16 de gener de 1716. La celebració de la Diada és fruit de la revifada cultural i política de la Renaixença. Les primeres commemoracions de l’11 de setembre daten de finals del segle XIX.

A partir d’aquí, la celebració inicia una muntanya russa a través de períodes propicis i també d’hostils, com la repressió de la Restauració, la creació de la Mancomunitat, la dictadura de Primo de Rivera i la Generalitat republicana. Sens dubte, un dels temps més difícils per a la commemoració de la Diada va ser durant el franquisme. Just acabada la Guerra Civil l’any 1939, es va retirar de la via pública l’escultura de Rafael Casanova. Durant aquests anys, les celebracions van quedar relegades a la clandestinitat.

Amb la Transició i la recuperació de les llibertats, l’11 de setembre va tornar als carrers. El 1977 ho va fer amb una manifestació multitudinària. El recuperat Parlament democràtic va proclamar aquesta data com la Diada Nacional de Catalunya el 1980. L’exposició acaba amb la mobililtzació independentista de 2012 pels carrers de Barcelona i la Via Catalana que va enllaçar Catalunya de cap a cap el 2013.