El FAB10 parteix de la idea que amb la fabricació digital podem construir de tot i nosaltres mateixos. Aquestes impressores en tres dimensions són les encarregades de fer-ho possible. La tinta és plàstic i, per exemple, podríem imprimir un motllo per fer un pastís. A gran escala, hi ha cotxes i fins i tot mobles elaborats amb impressores. Malgrat ser de cartró, el mateix alcalde n'ha comprovat l'eficàcia. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Abans podríem pensar que això era tecnologia de ciència ficció. Ara, aquesta tecnologia ja està aquí, a l'abast de tothom." Tant és així que, a banda de conferències d'experts, també hi ha programat un casal d'estiu per a adolescents de 12 a 17 anys. Mitjançant tallers educatius aprenen a fabricar productes com polseres o monopatins. La trobada també permetrà veure com es construeix un edifici gràcies a la fabricació digital. Aquestes peces són les parts d'un petit pavelló que s'aixecarà durant aquesta setmana. Per apropar aquesta tecnologia a la ciutadania existeixen uns 300 laboratoris a tot el món. A Barcelona, ara fa un any, s'hi va instal·lar el primer de la Unió Europea, a les Corts. S'anomena Ateneu de Fabricació i aquí els veïns i qualsevol entitat poden fer ús de la maquinària. A finals d'estiu s'enllestirà un altre ateneu a Ciutat Meridiana i la Fàbrica del Sol, a la Barceloneta, n'obrirà el tercer el maig de 2015.
El FAB10 engloba esdeveniments per a tots els públics, com el Fab Festival, un cap de setmana obert als ciutadans per experimentar la fabricació digital amb tallers i demostracions. La trobada també representa una oportunitat per descobrir iniciatives com e-Nable, una xarxa de voluntaris que es dediquen a imprimir en 3D pròtesis de mans i dits per a infants necessitats. A més, la fabricació digital s’apropa als més petits amb el Fab Kids, un casal d’estiu en què adolescents de 12 a 17 anys aprendran a construir productes com polseres o monopatins.
En l’àmbit professional, se celebrarà un simposi i conferències diàries per a experts d’arreu que serviran per compartir coneixements i debatre sobre el futur de la producció digital dins les ciutats. Els organitzadors del FAB10 apunten que aviat cada casa tindrà una impressora 3D amb la qual poder fabricar des d’una tassa de cafè a una cadira de cartró per al menjador. Segons els entesos en la matèria, la fabricació digital democratitza els processos de producció i socialitza el coneixement.
Els Global Fab Awards completen el programa. Es tracta d’un concurs que premia els projectes més innovadors dels més de 300 laboratoris de fabricació digital que hi ha repartits pel món. A Barcelona, ara fa un any, s’hi va instal·lar el primer de la Unió Europea, a les Corts. S’anomena Ateneu de Fabricació i aquí els veïns i qualsevol entitat poden fer ús de la maquinària. A finals d’estiu s’enllestirà un altre ateneu a Ciutat Meridiana i la Fàbrica del Sol, a la Barceloneta, n’obrirà el tercer el maig de 2015.