El Port de Barcelona és el principal soci comercial de la Xina. Ho demostra la recent inversió de l'empresa Hutchison a la terminal de contenidors, i també les xifres: gairebé una de cada quatre operacions té origen o destí en aquest país asiàtic. Per això la visita de la delegació xinesa al Port era imprescindible. Però aquests representants d'una trentena d'empreses de Shenzhen, una localitat propera a Hong Kong, han vingut a promocionar la fira tecnològica més important de la Xina, on Barcelona serà present el proper mes de novembre. La trobada també ha servit per buscar sinergies amb empresaris locals. XAVIER MAYO, responsable de Promoció Exterior de l'Ajuntament "Creiem que ha estat molt profitós. En total han estat 200 entrevistes en què hem aconseguit que 26 empreses xineses s'hagin trobat amb 76 empreses catalanes." Ha estat un dia intens, però la delegació marxa amb bones perspectives de futur. WANGT CHU, president Shenzen Tongchan Group Hotel "Segurament aprofundirem les relacions que hem fet avui perquè tant les empreses xineses com les catalanes vénen amb la idea d'establir relacions sòlides en el futur. Mantindrem el contacte i programarem altres visites." Aquesta visita ha estat la més important des que l'alcalde, Xavier Trias, va signar un acord de col•laboració el 2012 amb l'alcalde de Shenzhen. Es tracta de la missió empresarial més important de l'any, ja que les empreses que han vingut són una mostra del que es coneix com el Sillicon Valley xinès.

La delegació està formada per 30 empreses tecnològiques de Shenzhen, una ciutat de més de 10 milions d’habitants situada a tocar de Hong Kong. Els empresaris han triat la ciutat per promocionar la fira tecnològica més important de la Xina, celebrada el mes de novembre amb la participació de Barcelona. Paral·lelament, però, la trobada es planteja com una oportunitat per tancar acords amb empreses locals.

El paper de Barcelona com a capital tecnològica i la relació amb la Xina va fer un pas rellevant amb la visita de l’alcalde, Xavier Trias, l’any 2012 a algunes ciutats xineses, inclosa Shenzhen. Durant aquella visita les dues ciutats van signar un conveni per promocionar les relacions empresarials, sobretot pel que fa a la telefonia mòbil i les tecnologies aplicables a les ciutats.

La ciutat de Shenzhen és coneguda com el Silicon Valley xinès. És un referent mundial pel que fa a la indústria de les telecomunicacions, i se la considera la capital de les noves tecnologies del país. A més, va acollir el principal congrés sobre el vehicle elèctric l’any 2011, una convenció que Barcelona va acollir l’any 2013.