Quan Internet va començar a ser una xarxa pública i va estendre el seu abast més enllà dels Estats Units, a principis dels 90, el sistema de noms de dominis només oferia sis possibles terminacions genèriques: .com, .net, .org, .gov, .edu i .mil. La resta eren dominis de país, amb terminacions de dues lletres (.us, .es, .ad…) assignades exclusivament als estats. Des de llavors, la ICANN, convertida en organisme internacional, ha anat obrint el ventall per permetre nous dominis reservats a la informació (.info), el sector aeronàutic (.aero) o els museus (.museum), per exemple. També va autoritzar el domini .cat per identificar els webs publicats en llengua catalana.

El consell de direcció de la ICANN, reunit a Singapur, ha decidit que, a partir de l’any vinent, qualsevol institució o empresa podrà comptar amb el seu propi domini genèric a Internet. Dels 16 directius que seuen a les cadires d’aquest consell, només dos s’han abstingut i un ha votat en contra. Diuen els responsables de la ICANN que accepten tota mena de terminacions, de més o menys caràcters i en qualsevol idioma, el sistema de noms de domini fa un salt endavant per satisfer les necessitats de tothom. La decisió arriba després de molts anys de discussió entre la comunitat d’Internet, grups empresarials i governs per intentar garantir que la seguretat, l’estabilitat i la flexibilitat de la xarxa no es vegin compromeses.

La ICANN engegarà ara una campanya mundial per explicar aquest canvi en els dominis d’Internet. Les sol·licituds per demanar-ne de nous es podran presentar, per començar, entre el 12 de gener i el 12 d’abril de 2012. Els promotors de nous dominis hauran de pagar taxes i assumir despeses per valor d’uns 130.000 euros, així que només les grans empreses o institucions hi estaran interessades. Els crítics amb aquesta liberalització dels dominis genèrics apunten als problemes de finançament de la ICANN com a causa real de la decisió finalment adoptada a Singapur.

El domini .bcn

L’Ajuntament va sol·licitar l’any 2008 l’assignació a Barcelona del domini .bcn. Es tractava d’identificar globalment els webs publicats des de la ciutat i construir una estructura de noms de dominis local que en el seu moment es va dir que podria arribar fins a cada districte, barri o carrer. Es pensava en un ús intensiu dels noms de domini, per fer anar serveis més enllà de la simple navegació web.

Els grups municipals de CiU i ERC van votar en contra de la proposta, en entendre que la ciutat havia d’apostar exclusivament per la terminació .cat, que la Fundació Punt Cat gestiona per identificar a la xarxa els webs en català. Ara que CiU es farà càrrec del govern municipal i que els dominis seran lliures, s’haurà de veure si el consistori continua apostant pel .bcn.