Per a la Cristina i per a molts, el videoclub tradicional ja és història. Tot i això, al seu menjador ha entrat Wuaki TV, un servei amb el qual pot comprar i llogar pel·lícules a través d'Internet i mirar-les directament a la televisió. CRISTINA BERTRAN "Per mi és súper còmode. Jo no tinc gaire temps i els divendres a la nit o dissabte, a un clic del mando, miro el que hi ha, si em ve de gust una novetat, una pel·lícula més nova, l'agafo. També em sembla un preu molt raonable." JACINTO ROCA, director general de Wuaki TV "El que és diferencial és que és directament a la tele a través d'Internet ja sigui via els nous televisors connectats a Internet o via un dispositiu que hem desenvolupat que el que fa és connectar-te la tele a Internet." Els usuaris miren les pel·lícules directament a la xarxa, sense descàrregues, i també poden visionar-les a través de qualsevol dispositiu amb Internet. El catàleg de Wuaki TV compta amb un miler de films produïts per les grans productores de Hollywood i les independents espanyoles, a un preu que oscil·la entre un i quatre euros. En l'àmbit del cinema independent i d'autor, Filmin és una altra plataforma que ha pres posicions al mercat audiovisual d'Internet apostant per la fórmula de la subscripció. JAUME RIPOLL, soci fundador de Filmin "Creiem que el present més significatiu és la subscripció i el futur també ho serà. La gent vol pagar una tarifa i oblidar-se dels micropagaments o tornar a pagar per veure una pel·lícula. " Segons l'experiència de Filmin, els productors independents estan més disposats a integrar Internet entre les finestres de distribució. Tot i això, la primera barrera amb què topen és la pirateria. JUAN CARLOS TOUS, soci fundador de Filmin "Tenim un competidor que no té regles. El pirata no respecta ni els contractes de cessió ni la cadena habitual de distribució. I ens trobem amb una cosa que nosaltres no podrem oferir que és la gratuïtat total. Hem deixat que la pirateria vagi massa lluny i s'ha acostumat l'espectador a que ell vol la pel·lícula a l'endemà que s'estrena." L'evolució d'aquestes plataformes es troba en les primeres passes per convertir Internet en una sala de cinema. L'èxit a l'estranger, encapçalat pels Estats Units amb el servei de Netflix, millora les expectatives per plantar cara a la pirateria.

Hem deixat que la pirateria vagi massa lluny i avui dia l’espectador s’ha acostumat a veure pel·lícules a l’endemà de l’estrena i de manera gratuïta”, sentencia Juan Carlos Tous, soci fundador de Filmin. Tant en aquesta plataforma de cinema independent i d’autor com a Wuaki TV, les pel·lícules es paguen i les estrenes hi aterren dos o tres mesos després de romandre a les sales. En el cas del cinema independent, hi ha muntatges que ni tan sols troben espai a les pantalles cinematogràfiques, ni es distribueixen en DVD. “Filmin els ofereix una finestra de distribució cap al mercat, de vegades, l’única”, afegeix Tous.

Tot i rebutjar la cultura del tot és gratis a Internet, l’opció de la gratuïtat en aquestes plataformes també és possible. “Tenim una secció de pel·lícules gratuïtes, amb 20 segons de publicitat a l’inici, perquè la gent pugui provar el servei”, explica Jacinto Roca, director de Wuaki TV. Filmin ofereix més de 350 curtmetratges de franc i altres peces audiovisuals com entrevistes a directors.

Subscripció vs. pagament per visió

A Filmin, la tarifa plana (10 euros al mes) i el pagament per visió (entre 2 i 3 euros) conviuen com a formes de consum, però l’organització es decanta per la subscripció de cara al futur. “T’oblides dels micropagaments i, a més, et permet descobrir nous directors que no t’atreviries a pagar si no els coneixes”, afegeix Jaume Ripoll, soci fundador de Filmin. De moment, a Wuaki TV només existeix el model transaccional tot i que la seva intenció és impulsar la fórmula de subscripció en els propers mesos.

L’usuari té el poder de decisió

El cinema va fer el salt a l’ordinador i ara, ha tornat a la televisió a través d’Internet d’una manera que està canviant el consum lineal televisiu. Amb serveis com el de Wuaki TV o Filmin, l’usuari decideix com, quan i on veure un film del catàleg. “Fem que el cinema sigui més atractiu, per exemple, oferint versions originals, subtitulades o pel·lícules doblades”, resumeix Juan Carlos Tous. La recomanació social també està present. “A la pantalla de reproducció podem veure els ‘m’agrada’ de Facebook i altres comentaris publicats a les xarxes socials”, diu Jacinto Roca.

Amb Internet, els dispositius que permeten visionar contingut audiovisual es multipliquen. “Estem als ordinadors, a la televisió, a les videoconsoles, a les tauletes, als telèfons mòbils… Hem traspassat el web perquè avui dia Internet està a tot arreu”, explica Jaume Ripoll. “Quan els televisiors connectats a la xarxa aterrin a les llars, serà el moment en què el mercat eclosioni”, opina Juan Carlos Tous. I afegeix: “I quan la pirateria representi un percentatge assumible del 10 i el 20%, negocis i ofertes com Filmin floriran.”