Francesca Canyes dissenya comunitats virtuals de pràctica clínica. Amb Víctor Bautista, han creat una aplicació d'iPhone per a diabètics. Quan estigui enllestida, Francesc Gómez, consultor independent especialitzat en xarxes socials, els ajudarà a difondre-la. Des de fa un temps, tots tres treballen en xarxa. Són autònoms però no independents: es complementen els uns als altres. Dijous es van trobar a la presentació de The Project, una plataforma de relació professional que aplica dinàmiques de xarxa i gràcies a la qual es van conèixer. María Jesús Salido va idear The Project perquè està convençuda que per trobar l'equip idoni per a cada projecte cal posar en contacte professionals de diferents disciplines sense necessitat d'intermediaris. MARÍA JESÚS SALIDO, creadora de The Project: "Hi ha un món tecnificat i globalitzat on Internet ens permet col·laborar d'una forma més fàcil, més productiva. Sense haver d'acabar en el món empresarial." The Project és un punt de trobada més dels molts que han sorgit amb Internet per trobar els millors professionals per a cada projecte, empresarial o per a l'Administració pública. MARC GARRIGA, Ajuntament de Barcelona: "En el fons aquest tipus de no-empresa, que és com l'han definit, té l'avantatge que no té costos estructurals i per tant es poden arribar a uns projectes amb una qualitat molt alta però a uns preus molt ajustats. I per tant, tant si és Administració pública com empresa privada, això és collonut." Des de l'estructura oberta i flexible de The Project es duen a terme projectes innovadors de gestió del coneixement, tecnologia i organitzaciò de persones. Projectes adaptats a les noves necessitats de les empreses. MARÍA JESÚS SALIDO, creadora de The Project: "Clar, quan estaves treballant amb tangible segurament aquesta producció massiva necessitava fàbriques, quan estem treballant amb coneixement hem de tornar enrere, no? una mica... i sortir d'aquestes fàbriques que acaben robotitzant el talent de les persones."

María Jesús Salido ha dirigit i participat durant més de 20 anys en projectes per ajudar les empreses a crear i compartir coneixement mitjançant la tecnologia. La clau d’aquests projectes és la gestió de les persones implicades. Ella fa temps que treballa pel seu compte, però normalment ha de formar un equip per a cada projecte, més o menys ampli en funció de les necessitats: consultors, programadors, gestors de xarxes, directors de recursos humans o tècnics… L’experiència l’ha dut a crear-se una xarxa de col·laboradors que ara es constitueix com a The Project, amb un web propi on cadascun d’aquests professionals es presenta i ofereix els seus serveis.

The Project és una “no-empresa”, una xarxa d’especialistes que treballen pel seu compte i quan cal s’uneixen per formar l’equip adequat a cada projecte. Asseguren que, d’aquesta manera, les empreses que vulguin contractar-los comptaran en cada moment amb el millor professional, que pot treballar des de casa i sense costos fixos. Salido no dubta a comparar els seus equips amb la banda dels millors especialistes que s’organitzen per atracar un casino a la pel·lícula ‘Ocean’s Eleven’.

La banda de The Project creu que les grans companyies de consultoria empresarial i tecnològica no són prou flexibles per treballar en xarxa. María Jesús Salido troba que “s’assemblen massa a les factories industrials”, amb un “estoc de professionals” que d’alguna manera han de vendre als seus clients. Segons la creadora de The Project, en la societat del coneixement cal tornar a treballar com els artesans per poder aprofitar el millor de cadascú en benefici de cada projecte en concret.