Milers de catalans van compartir a la xarxa social Twitter com vivien la Diada. Al llarg de la jornada es van utilitzar especialment dues etiquetes clau: 11s2013 i Viacatalana. Els usuaris confiaven que la segona recollia una gran quantitat de piulades. És per això que quan molts van comprovar que la cadena humana no era el tema més comentat a la xarxa, van sospitar que es tractava d’algun tipus de censura. El rumor es va estendre com la pólvora de retuit en retuit.
La sospita va arribar fins a l’antena de RAC1, des d’on es va proposar utilitzar una alternativa, que poc té a veure amb senyeres i mobilitzacions ciutadanes: #croquetes. A partir d’aleshores, la paraula clau va aplegar cròniques de 140 caràcters de la Via Catalana i la Diada però també piulades amb “humor català”.
Un objectiu, una llengua, un crit, un sentiment, un camí comú. La nostra via. Pell de gallina. Gràcies #croquetes Paciència. Perseverança. Força.
— alba richart (@alba_richart) September 11, 2013
Com fem caure espigues d’or, quan convé mengem #croquetes. — Albert Torres (@albertorresca) September 11, 2013
L’algoritme de Twitter resol el misteri
Que l’etiqueta ViaCatalana no estigués al capdavant del rànquing dels temes més piulats no respon a cap censura sinó a una fórmula matemàtica. L’algoritme que monotoritza els “trending topic” o temes destacats busca les paraules que són tendència en un moment determinat, és a dir, calcula quins temes que estan creixent en repercussió. Per això, a la llista no hi apareixen les paraules més utilitzades sinó les que tenen un creixement més exponencial. També valora el nombre d’usuaris que l’utilitzen i si se n’afegeixen de nous.
Les “croquetes” van posar a prova aquest algoritme, ja que el plat va arribar al capdavant del rànquing en poques hores tot i tenir darrere molts menys tuits que #ViaCatalana.
El fet que des de feia dies es parlava i molt de la Via Catalana a Twitter va sumar piulades però va restar posicions entre les tendències de la xarxa social. L’explicació de l’algoritme ha calmat els ànims de molts usuaris, però encara hi ha que no ho veuen clar.
És evident q l’etiqueta viaCatalana no ha estat censurada, PERÒ tb ho és q alguna cosa falla a l’algorisme q usa Twitter #croquetes — Toni Riera ||*|| (@TonitRiera) September 11, 2013