Tothom fa via, cap a la Via Catalana. Abans de les quatre de la tarda tots comencen a preparar-se, des dels més petits de la casa, passant per les mascotes de tot tipus i fins als més grans de la ciutat. Dos quarts de cinc i des de l'organització es comença a demanar als assistents que es distribueixin en els punts amb menys gent L'onada, un dels clàssics per fer passar l'estona, ens anuncia la proximitat de l'hora oficial, les cinc i catorze minuts. I quan arriba el 1714 del rellotge, so de xiulet i una forta encaixada de mans. Els sentiments, a flor de pell. A la Sagrada Família, una de les imatges més internacionals de Barcelona, la cadena ha estat multitudinària. Una gran senyera ha servit per animar els integrants de la Via Catalana. La cadena també ha passat per un dels símbols de la ciutat, en aquest cas esportiu. El Camp Nou lluïa impressionant amb les més de 500 persones que s'hi han concentrat. Per uns minuts Barcelona s'ha enllaçat de nord a sud.

Els 56 trams de la Via Catalana a Barcelona s’han omplert de gom a gom per desenes de milers de ciutadans que s’han afegit a la cadena humana. Hi havia apuntades 32.000 persones per omplir els prop de 30 quilòmetres però les previsions de l’Assemblea era que n’assistissin gairebé 10 vegades més. Al final les previsions han quedat curtes, i prop de mig milió de barcelonins han acompanyat el recorregut de la cadena humana per la ciutat. Els trams amb més afluència han estat els de la plaça de Catalunya, la plaça de Sant Jaume, el passeig de Gràcia i els voltants de la basílica de la Sagrada Família.

A la Sagrada Família assistència ha estat massiva, i minuts abans de la cadena seguia sortint gent de les boques de metro. Els responsables del temple han decidit tancar-lo a les 14.00 i no a les 20.00 com és habitual per motius de seguretat i perquè no hi haguessin aglomeracions.

Un dels moments més emotius de la tarda ha estat quan a la confluència entre el carrer Marina, Provença i l’avinguda Gaudí s’ha desplegat una bandera “estelada” gegant, amb crits d'”independència”. A la concentració hi ha participat els Castellers de la Sagrada Família, que han aixecat un castell a les portes del temple. Entre els assistents coneguts al tram hi havia els cantants Dyango i Gerard Quintana, l’escriptor Matthew Tree i el cineasta Ventura Pons.

La cadena entra al Camp Nou

Mig miler de persones han assistit al tram que entrava a l’estadi del FC Barcelona. La cadena ha entrat per la porta 15 i n’ha sortit per la 18, i els assistents han ocupat aproximadament una quarta part de la segona graderia. Entre els participants hi havia els representants de les federacions esportives catalanes, així com la tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida i Igualtat, Maite Fandos, i el secretari d’Esports de la Generalitat, Ivan Tibau.

Un èxit rotund

Fins a 1,6 milions de persones, segons dades del Departament d’Interior, han unit les mans aquest dimecres a la Via Catalana, una cadena  humana d’uns 400 quilòmetres per reclamar la independència i exigir  als polítics la convocatòria d’una consulta el 2014 i amb una  pregunta clara.

La cadena ha unit el Pertús amb Vinaròs, i s’ha anat formant des de primera hora de la tarda en un ambient festiu i reivindicatiu. La Via Catalana ha començat a les 17.14 hores amb el repic de campanes a la Seu Vella de Lleida, on més d’un miler de lleidatans han acudit a presenciar l’inici.

La cadena ha travessat el recorregut de la N-2 i la N-340 i s’ha bifurcat a l’entrada a Barcelona, on ha passat per la Sagrada Família, el Camp Nou, el Parlament, la plaça de Sant Jaume i la plaça de Catalunya.