En els 10 anys que fa que se celebra l’acte institucional al Parc de la Ciutadella, la imatge habitual eren vanos entre el públic que intentaven arrencar una alenada d’aire fresc i gorres, barrets, mocadors o qualsevol peça que cobrís el cap sota el sol. Enguany, però els assistents han canviat aquests complements per paraigües i capelines. Els ciutadans no han estat els únics que s’han vestit en funció del temps, els Mossos d’Esquadra han canviat les espardenyes tradicionals de l’uniforme de gala per sabates tancades. De fet, la pluja ha obligat a ajornar la cerimònia mitja hora, tot i que en cap moment no s’ha plantejat suspendre-la.

A partir de les 12 h, el govern de la Generalitat i el Parlament han presidit l’acte. Els Mossos d’Esquadra han hissat la senyera de l’aAuntament d’Arenys de Mar, en honor del centenari del naixement de Salvador Espriu. Com ja és tradició, la pujada s’ha acompanyat amb ‘El cant de la senyera’. Enguany l’ha cantat l’Orfeó Manresà.

L’acte ha homenatjat diverses efemèrides: el 800è aniversari de la batalla de Muret, el 600è aniversari de la mort de Bernat Metge, el centenari de la promulgació de les ‘Normes ortogràfiques’ de l’IEC, el 50è aniversari de l’article de l’abat Aureli Escarré a ‘Le Monde’ sobre la relació entre Catalunya i Espanya i el 50è aniversari de la mort de Carmen Amaya.

L’Any Espriu ha tingut molt pes en l’esdeveniment. Una quinzena d’artistes han pujat a l’escenari per entrelligar els textos del poeta amb poesia musicada.