Gràcies a la prova pilot Cirurgià remot, l’Hospital Clínic ha fet un primer pas i ja ha aplicat la tecnologia 5G al seu quiròfan d’última generació. El que permet aquesta tecnologia és fer-ho tot en temps real i per tant que no hi hagi cap tipus de retard entre el que veiem a la pantalla i el que està passant realment. Això té aplicacions molt interessants en el món de la medicina. Quan la tecnologia ho permeti un cirurgià podrà operar de manera remota, mitjançant un robot, a quilòmetres de distància del pacient. Les accions que faci el cirurgià es traslladaran sense cap retard als braços del robot, que, al final, es convertirà en una extensió del metge.

En espera de la implantació del 5G

Ara per ara el 5G no serà una realitat a casa nostra fins a l’any 2020. Mentrestant projectes com el del Cirurgià remot del Clínic ajudaran els professionals a familiaritzar-se amb la tecnologia. D’entrada el primer repte es farà en el marc del Mobile World Congress. Un cirurgià especialista es trobarà a les instal·lacions de la fira i mitjançant un “streaming” 5G donarà instruccions en temps real al seu equip, situat al quiròfan del Clínic. Cal recordar que això mateix no es podia fer amb la tecnologia 4G perquè es produïen retards de segons entre la imatge i el que estava passant al quiròfan, uns segons que, en cirurgia, poden marcar la diferència entre la vida i la mort. Quan el 5G s’acabi d’implantar això suposarà una revolució en el món de la medicina.

La primera operació remota, a la Xina

La Xina es troba un pas endavant pel que fa al desplegament de la xarxa 5G i el mes de gener ja va poder fer la primera intervenció quirúrgica remota, gràcies a la tecnologia 5G. Amb unes ulleres 3D i uns braços robòtics el cirurgià va poder operar sense estar present al quiròfan. L’operació es va fer a un animal però en uns anys s’espera que les intervencions en éssers humans suposin tota una revolució en el món de la medicina.