El 5G no és un cotxe més ràpid, és una autopista per on transitaran més cotxes i molt més moderns“. Els cotxes dels quals parla en Jesús són, per exemple, noves aplicacions que fins ara han estat inimaginables. La nova tecnologia no es resignarà a oferir una connexió més ràpida en els nostres mòbils (el trànsit de dades serà 1.000 vegades més veloç), sinó que crearà l’ecosistema digital perfecte perquè hi creixi la internet de les coses, un concepte que fins ara ha estat només teòric. Això vol dir que internet deixa de concebre’s com una eina només per a les persones per acollir, també, milions d’objectes connectats simultàniament.

Per exemple, els cotxes autònoms es podran començar a aplicar, i les “smart cities” assoliran nivells que fins a aquest moment han estat inabastables. El 5G, segons Alonso, implicat de ple en la candidatura de Barcelona 5G, es pot resumir en dues grans millores: d’una banda permet la connectivitat de molts objectes a la vegada, i de l’altra ofereix una fiabilitat que fins ara el 4G no tenia, i que per aplicar aquestes noves tecnologies és imprescindible. Per exemple, en el cas dels cotxes autònoms, no es pot permetre cap error de cobertura o de capacitat de reacció o es podria produir un accident greu. Amb el 4G, en canvi, no és inusual que un missatge de text enviat des del nostre mòbil tardi uns segons a enviar-se. El 5G garanteix que les ordres i les reaccions seran, pràcticament, instantànies. Aquesta fiabilitat permet portar a la pràctica noves aplicacions, unes funcions que també aportaran millores en l’àmbit de la seguretat, del control mediambiental o de la intel·ligència artificial, entre d’altres.

Al mateix temps, el 5G permetrà multiplicar per 100 el nombre de dispositius connectats a una mateixa xarxa, una virtut que es podrà aplicar a voluntat en determinades regions. Per exemple, en llocs on s’espera un concert, una manifestació multitudinària o un esdeveniment esportiu amb molt de públic, com ara els partits del Barça al Camp Nou. I la cobertura i la velocitat de connexió no seran els únics avantatges per als nostres “smartphones”: les bateries duraran més, ja que connectar-se a internet gastarà entre 10 i 100 vegades menys del total de la bateria dels mòbils (i de tots els dispositius).

Revolució empresarial i industrial

Amb aquest nou paradigma, Alonso preveu que es generin molts llocs de treball, però també que se’n destrueixin. “Qui no s’adapti a la revolució tecnològica, morirà“, sentencia. Tot i això, avisa que el canvi no serà d’un dia per l’altre, sinó que serà progressiu. Però com en tot gran canvi tecnològic serà necessari evolucionar per sobreviure a les necessitats del mercat.

El 5G permetrà també que el que es coneix com a indústria 4.0, la quarta revolució industrial, sigui una realitat. Les millores es viuran en tots els processos: producció, comunicació, logística… Com a exemple, Alonso assenyala que “tornarem enrere, cap a la personalització del producte”. En els últims anys, la indústria s’ha basat a fer un mateix producte a gran escala. Amb l’arribada d’aquesta nova tecnologia la maquinària de les fàbriques es modificarà automàticament i simultàniament per fer productes específics, tal com els ha demanat el consumidor des d’una botiga o des de casa seva en línia.

L’arribada del 5G

Tot i que Barcelona té previst tenir incorporat el 5G el 2020, la implantació total no serà real fins al cap d’uns quants anys més tard. No obstant això, segurament podrem començar a veure moviments comercials de les principals operadores de telefonia mòbil fent propaganda del servei amb 5G a partir de l’any que ve.