L’Ajuntament ha posat a disposició de la comunitat Coronavirus Makers (la xarxa de voluntaris que crea material sanitari amb tecnologia 3D), el potencial dels cinc ateneus de fabricació digital que hi ha a la ciutat per produir alguns dels equips de protecció individual i material sanitari més demandats per la comunitat mèdica i pels sectors més exposats al contagi del coronavirus.

Des d’aquest dilluns estan confeccionant suports de viseres per a pantalles de protecció facial. Es preveu que, diàriament, se’n fabriquin 80 unitats. Segons ha informat el consistori en un comunicat, la comunitat “maker”, formada per professionals de diferents sectors com el sanitari, científic, d’enginyeria o disseny, s’ha organitzat de manera telemàtica per desenvolupar solucions ràpides per la manca d’EPIS i material mèdic per fer front a l’emergència sanitària actual.

Amb una coordinació estatal, s’han desenvolupat subgrups per províncies i zones. A Barcelona, tot plegat es gestionarà des dels ateneus de fabricació digital i la seu de l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja, al districte de Sant Andreu. A part, també hi ha molts particulars que estan confeccionant, a títol individual, aquests equips de protecció.

Dos centres logístics a Barcelona

Segons el govern municipal, quan els prototips siguin validats per tècnics sanitaris, i sempre que els recursos dels ateneus ho permetin, es començarà la fabricació d’obridors de porta, mascaretes i protectors oculars. El mode de fabricació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana s’ha distribuït en dos centres logístics: la seu de l’ESDA Llotja a Sant Andreu, i l’Ateneu de Fabricació del Parc Tecnològic de Barcelona Activa. El primer centralitza la producció que estan realitzant particulars als seus propis domicilis i la distribució als centres sanitaris. En aquest mateix espai, des d’aquest cap de setmana, s’està treballant amb dues impressores 3D i en el muntatge, desinfecció i empaquetatge del material a distribuir. La previsió es que puguin sortir d’aquest punt logístic unes 200 viseres al dia.

A la seu de Barcelona Activa  se centralitza la producció de tots els ateneus de la ciutat i es distribueix el material al personal dels serveis essencials que es troben més exposats al contagi. També està habilitat el magatzem municipal on els particulars fan arribar les seves donacions d’elements de protecció.

Cinc ateneus de fabricació digital a tota la ciutat

La Xarxa d’Ateneus de Fabricació Digital està formada per cinc equipaments: Parc Tecnològic de Barcelona Activa, el de Ciutat Meridiana, Fàbrica del Sol, les Corts i Gràcia.

Ara, cal sumar-hi sumar dos espais més habilitats per l’Ajuntament: el Punt Multimèdia Fab Casa del Mig i el Servei de Prototipatge de Barcelona Activa (BASA). Aquests espais han posat en marxa 23 impressores 3D de diferents models i queda a disposició la resta de maquinària en el cas que fos necessària, entre les quals s’inclouen talladores làser de gran format, talladores de vinil i fresadores de precisió. Un equip de 20 persones treballen, presencialment i telemàticament, realitzant funcions de producció, emmagatzematge i distribució.