L'Ateneu de Fabricació de la Barceloneta va obrir portes fa dos mesos i és el tercer que funciona a la ciutat. Comparteix espai amb la Fàbrica del Sol i està especialitzat en sostenibilitat i medi ambient. ALFONS MIÀS, coordinador de l'Ateneu de Fabricació de la Barceloneta "Tenim l'encàrrec que tots els projectes que s'acullin aquí siguin el més sostenibles possible, si ens ve algú amb un projecte d'energies renovables l'acollirem aquí. D'altra banda, estem mirant que tots els projectes que es facin la base sigui a partir de material de reutilització o s'utilitzin materials que tinguin un possible reús." L'espai està equipat amb maquinària diversa entre la qual destaca una talladora gravadora làser, una talladora de vinil, impressores 3D i, com a fet diferencial dels altres ateneus, una brodadora digital, una petició de les veïnes del barri. ALFONS MIÀS, coordinador de l'Ateneu de Fabricació de la Barceloneta "Funciona com una brodadora normal, el que passa és que si tu tens qualsevol dibuix,qualsevol lletra, el vectoritzes, el passes al programa i llavors pots dir-li diferents tipus de punt, d'espessors i de velocitats i fa la feina molt més ràpid. Estem segurs que qui sabrà afinar millor aquesta màquina serà la gent que sap brodar, perquè nosaltres tenim aquí uns tecnòlegs que poden explicar com passar qualsevol dibuix a una samarreta, però no sabem brodar." L'Ateneu de la Barceloneta té previst organitzar cursos i col·laborar amb les diferents escoles del barri. A partir del setembre obriran de dimarts a divendres de 10 a dues i de dos quarts de set a vuit.

La Xarxa d’Ateneus de Fabricació és una iniciativa de l’Ajuntament dins del marc de les “smart cities”. Vol oferir espais de cocreació, aprenentatge i formació, vinculats a les noves tecnologies i en especial a la fabricació en 3D, en què els ciutadans siguin usuaris. Actualment la xarxa d’ateneus està formada per tres centres, tot i que la intenció és que n’hi hagi un a cada districte. La darrera incorporació ha estat l’Ateneu de Fabricació de la Barceloneta, que s’ha obert en les instal·lacions de la Fàbrica del Sol. Aquest equipament està centrat en projectes d’educació per a la sostenibilitat i els objectius principals són prioritzar l’educació i l’alfabetització en tecnologies digitals.

Les temàtiques principals de l’espai estan relacionades amb les energies renovables i  amb projectes que ajudin a millorar la qualitat de vida de les persones. Els materials que s’utilitzen són reciclats, de baix impacte i de proximitat, i s’apliquen criteris d’ecodisseny. Es fomenten les activitats i projectes que tinguin un retorn social, utilitzant nous models d’organització en xarxa.