Construir antenes a partir de material reciclat, veure el desenvolupament en viu d’embrions de pollet i peix zebra, convertir el mòbil en un microscopi o utilitzar la ciència de dades per poder desxifrar un joc d’escapada en viu, són algunes de les propostes que durant quatre dies fan investigadors de múltiples disciplines a estudiants d’entre 10 i 16 anys. L’objectiu del YoMo (Youth Mobile Festival) és atreure els joves cap al món de la ciència i la tecnologia i despertar vocacions.

“Malauradament les vocacions tecnocientífiques han anat a la baixa i això és una mala notícia per a tots, perquè és un sector important, amb moltes feines i de molt valor”, exposa Albert Forns, director del programa mSchools del GSMA. D’aquesta constatació neix el YoMo, Youth Mobile Festival, que busca “encoratjar aquests nois perquè hi participin, que s’animin, i que els agradi” la ciència i la tecnologia.

El recinte del YoMo està dissenyat com un parc temàtic dividit en cinc àrees i 70 estands, cadascun dels quals planteja als joves una experiència o un repte per desenvolupar. Darrera de totes aquestes propostes hi ha investigadors i professionals, tant del món universitari com d’empreses vinculades a la ciència i la tecnologia.

YoMo: aprendre jugant

Els assistents al Youth Mobile Festival en destaquen que és una manera “més divertida” d’aprendre ciència. “Aquí aprens jugant”, subratlla un jove estudiant. Una de les activitats que atreu més públic són les ulleres de realitat virtual. Però també hi ha tallers, xerrades i, fins i tot, espectacles teatrals relacionats amb les fonts d’energia, amb una missió tripulada al planeta Mart, i amb la màgia de les matemàtiques.

Entre els expositors, un exemple n’és el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), que ha aplegat una vintena d’investigadors a l’estand BioJunior. En aquest espai, per exemple, científics del CEXS, el Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la UPF, mostren als joves en viu el desenvolupament d’embrions de pollet i peix zebra.