Les operacions policials per combatre la venda de droga als anomenats narcopisos, molts ubicats al Raval, omplen els darrers mesos informatius de televisió i pàgines de diaris. Aquesta notorietat, tot i ser el fruit de fets reals, no agrada als que coneixen el barri. Javier Alegría, director del diari ‘El Raval’, reconeix que hi ha droga “però també en tenen als barris més rics de la ciutat i no se’n parla tant“. Argumenta que l’heroïna entra al Raval perquè hi ha pisos buits a causa de l’especulació immobiliària i es queixa que”per a molts mitjans de comunicació aquesta és una gran notícia que alimenta l’estereotip del Raval com a barri marginal i amaga tot el que estan fent al barri durant dècades milers de persones“.

Visió esbiaixada i parcial

El Casal dels Infants, que fa 30 anys que treballa al Raval, reconeix que hi ha un augment de la presència de droga al barri, però els molesta que només es parli d’això. La directora territorial del casal, María José García, es mostra preocupada “per la visió única que s’està donant del Raval”. “Sí està passat això, però el Raval és un territori ric pel que fa a diversitat cultural, a veïnatge, a entitats que treballem tots plegats, a vida, a color”, afegeix.

La Fundació Tot Raval, que agrupa més d’una cinquantena d’entitats, coincideix també que només interessa mostrar la imatge negativa del barri. El director de l’entitat, Òscar Esteban, explica que “evidentment que hi ha un conflicte que s’ha de solucionar i que pertoca a totes les administracions competents posar-hi solució, i el que no volem és que s’enquisti, però alhora també ens toca a les entitats fer visible aquest treball en comú que hi ha entre totes les organitzacions, entre el veïnat que s’organitza i que treballa per la millora del barri”.

La riquesa de la interculturalitat

Les entitats reivindiquen la interculturalitat del barri com un valor i destaquen la bona convivència que hi ha al Raval, un territori on el 56 per cent del veïnat prové d’altres llocs del món.