La Gala té tres anys, un grau tres de dependència i la mobilitat reduïda. Malgrat que té una discapacitat del 75 % i necessita un caminador per desplaçar-se, li han assignat una escola que no està adaptada i que, a més, li queda a més d’un quilòmetre de distància, fora del seu districte, Sants. Ara fa 15 dies, la seva família va reclamar aquesta assignació de plaça. Poc després, el president del Consorci, Josep Gonzàlez-Cambray, i el comissionat d’Educació de l’Ajuntament, Miquel Àngel Essomba, van interessar-se pel seu cas i es van comprometre a resoldre-ho.

Falta d’informació sobre la seva mobilitat reduïda a l’informe 

Els pares de la nena argumenten que quan van fer la preinscripció van posar en primera opció l’Escola Barrufet, a Sants, a poca distància del seu domicili i amb un servei mèdic molt proper per atendre les necessitats mèdiques de la nena. Llavors van indicar que optava a una plaça de necessitats educatives especials (NEE) i va adjuntar l’informe mèdic i psicològic detallat en què s’exposava la seva discapacitat i les necessitats mèdiques específiques.

En algun punt del procés es va perdre part de la informació i, a l’informe que va fer l’EAP (l’equip d’assessorament pedagògic), no es va recollir que tenia mobilitat reduïda. Això va fer que finalment, se li assignés plaça en la tercera opció, l’escola Eixample 1, un centre no adaptat i llunyà al seu domicili. De fet, la seva mare, Lidia Cuesta, explica que, amb el caminador que necessita per desplaçar-se, “no arribaria mai a l’escola i estàvem condemnades a anar-hi en taxi.”

La Gala té hiperinsulinisme, una malaltia que fa que els nivells d’insulina siguin molt alts i té davallades de glucosa. Això fa que a vegades “perdi la consciència i tingui convulsions”. A més, les baixades de sucre li poden provocar danys cerebrals i li han reduït la seva mobilitat. La nena requereix controls de sucre cada tres hores i s’alimenta amb un botó gàstric que requereix supervisió mèdica.

El Consorci es compromet a trobar una solució

Aquest dimecres, la família de la Gala va reunir-se amb el Consorci d’Educació, que es va comprometre a seguir el seu cas i a trobar una solució, reubicant la nena en una escola adaptada a les seves necessitats específiques a Sants. Asseguren que es tornarà a fer “ben fet” el procés d’assignació de places “tenint en compte les noves dades aportades”.