De ben petit, Jordi Darder ja feia pessebres amb els seus pares. Anava a la Fira de Santa Llúcia a comprar les figures que després col·locaven fent el riu amb paper de plata, la neu amb farina, etc. Més endavant va continuar la tradició dels pessebres de tota la vida amb els seus fills, fins que hi van perdre l’interès. Llavors va seguir fent-los sol, però de manera diferent. Fa cinc anys que va començar el projecte Pessebres mínims, que l’ha portat a donar-se a conèixer en aquest món, i a ser convidat per l’ICUB a participar en el concurs del pessebre que es fa cada any a la plaça de Sant Jaume. L’any passat s’hi va presentar amb un dels seus pessebres mínims en gran format, però no ha estat fins a aquest any que ha aconseguit ser l’escollit, amb un projecte nou.

Del paper al metacrilat

Els pessebres mínims del Jordi estan fets amb escultures de petit format, fetes amb materials reaprofitats, restes de paper Canson o filferro. També pedres o troncs que ha anat recol·lectant durant l’any a partir de la seva afició d’anar a la muntanya. Normalment talla les figures de paper amb làser i fa les seves creacions al seu despatx o al taller del seu germà. Però aquesta vegada per al pessebre de gran escala de la ciutat ha necessitat canviar d’infraestructures, canviar el paper pel metacrilat i fabricar-les de manera més industrial, amb fresadores. A més, tenen il·luminació pròpia.

El pessebre, que consta de 25 figures, està disposat de manera diferent perquè en ressaltin unes o altres segons la ubicació des d’on es miri, per això tenen diferents alçàries. A més, l’autor ha pensat una virtut per a cadascuna. Estan escrites en la base, amb cal·ligrafia de Sendys, autor de molts murals del nord de Gràcia.

Pessebres mínims a Santa Caterina

Arquitecte de professió, el Jordi pensa que la seva feina i la seva afició pessebrística estan relacionades. Per ell, els seus pessebres mínims són com paisatges que prèviament ha imaginat i dibuixat. Els ha exposat a diverses localitzacions de Catalunya i la ciutat. I aquest any, tot i que ha tingut el gran repte de fer el pessebre de la plaça de Sant Jaume, també hi haurà exposició de pessebres Mínims, aquest cop al voltant del Mercat de Santa Caterina.