La història de l’Abaceria celebra oficialment 125 anys, però comença una mica abans. Va néixer com a mercat a l’aire lliure a la plaça de la Revolució, antigament coneguda com a plaça de Santa Isabel. Després, les parades es van traslladar a cobert, al lloc que ocupa actualment el mercat. Era l’any 1892 i el nou equipament es va construir gràcies a la decisió d’un industrial, Puigmartí, amb el nom d’Isabel.

Després d’uns anys, el mercat va passar a mans municipals i amb el temps també va canviar el nom per dir-se Abaceria Central. Durant els primers anys, el mercat no era com el coneixem ara, no hi havia parades, sinó unes taules allargades de fusta o marbre on es venia el producte. També ha canviat la venda, segons expliquen els paradistes, perquè ara el client ho vol tot més processat: el peix sense espines i tallat, el pollastre desossat i la fruita i verdura tallades i a punt per cuinar o servir.

“L’àvia es posava les mans al cap quan trèiem les espines al peix”

Maria Isabel Ampolla, de la peixateria Ampolla, explica que “la meva àvia es posava les mans al cap quan veia que començàvem a treballar el peix, a treure espines, clar, es despatxava en un paper de diari i ja està”. Salvador Vidal, de Fruites Vidal, afegeix que ara “la gent vol coses noves, carabassa pelada, fem molta elaboració, però clar, l’elaboració necessita mans i treball”. Una feina que alguns paradistes deixen enrere després de generacions de la família dedicades al negoci. La manca de relleu i la despesa econòmica de la propera reforma els fan plegar. És el cas d’Eulàlia Aubià, de la polleria Magrans, que explica que “jo ja no tinc ningú que em segueixi, fins aquí hem arribat, són 125 anys, jo més, perquè clar, jo t’estic parlant del 1850″. Ella és la besneta de la impulsora del negoci familiar, que va començar a mitjan segle XIX amb una botigueta a la plaça del Sol, després es va traslladar a la plaça de la Revolució i finalment durant 125 anys han tingut parada a l’Abaceria.

Alguns paradistes no continuaran al nou mercat

El pròxim mes de maig els paradistes del mercat gracienc es traslladaran a la carpa provisional del passeig de Sant Joan, on s’estaran durant els anys que durin les obres de remodelació de l’equipament. Per molts, serà una millora important. És el cas de Pascal Oberti, que és la quarta generació al capdavant de la cansaladeria i ara veu que les obres són un pas endavant: “El futur el veig millor que el present, la majoria de les parades tancades, el mercat està vell, a l’hivern hi fa molt fred i a l’estiu hi fa molta calor”. Amb aquesta reforma esperen que la situació del mercat millori i s’adapti als nous temps, però que no perdi l’essència que ha perdurat durant 125 anys.