Mercedes Martínez, Pau Furriol i Natàlia Garriga han estat deixats en llibertat a la comissaria de Gràcia, des d’on han explicat als mitjans de comunicació que la policia els atribueix tres delictes: desobediència, malversació de fons públics i sedició. Furriol, que va ser detingut a la nau de Bigues i Riells on van comissar 10 milions de paperetes de l’1 d’octubre, ha explicat que “ens han tractat bé” i que l’han deixat en llibertat a l’espera que el jutge els citi a declarar, igual que a la resta.

També ha rebut la llibertat el director general de Patrimoni, Francesc Sutrias, segons ha confirmat el departament d’Economia i Xavier Puig, responsable de l’oficina d’Afers Exteriors, que ha sortit des de la comandància de la Guàrdia Civil a Sant Andreu de la Barca.

Continuen detingudes sis persones

Sis dels detinguts en la macrooperació policial contra l’1 d’octubre, que dirigeix el jutjat d’instrucció 13 de Barcelona, continuen arrestats. En el cas del número dos d’Economia, Josep Maria Jové, i Juan Manuel Gómez, del CESICAT, aquest divendres passaran a disposició del jutge, després que s’hagin negat a declarar davant la Guàrdia Civil.

Previsiblement, també compareixerà davant el jutjat el secretari d’Hisenda, Lluís Salvador, que segons els seus familiars, ha estat traslladat a Barcelona des de la comandància de Sant Andreu de la Barca.

‘Habeas corpus’ al jutge

10 dels detinguts han presentat al jutge un ‘habeas corpus’. Es tracta d’un mecanisme mitjançant el qual s’insta al jutge a què es pronunciï sobre si la detenció s’ha fet amb totes les garanties. Segons el Tribunal Superior de Justícia, tots deu han estat desestimats en considerar que la detenció s’ajusta a dret.

A banda de l’habeas corpus, també hi ha tres arrestats, entre els quals el número 2 d’Economia, Josep Maria Jové, que han presentat la recusació del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona.

Les defenses al·leguen irregularitats

Les defenses dels detinguts denuncien que hi va haver irregularitats i vulneració de drets en els escorcolls i detencions d’aquest dimecres, que va dur a terme la Guàrdia Civil per ordre del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona. Asseguren que hi va haver entrades policials sense la presència d’un advocat i que els detinguts van facilitar contrasenyes dels seus dispositius sense saber que no estan obligats a fer-ho. També denuncien falta d’informació perquè van tenir problemes per localitzar els seus clients i a hores d’ara encara desconeixen, diuen, qui va ordenar les detencions. Tot plegat ho atribueixen a una “estratègia política” de dilació per evitar el referèndum.