El cònsol dels Estats Units a Barcelona, Marcos Mandojana, ha explicat al programa ‘Terrícoles’ de betevé que no tenia cap informació específica sobre l’atemptat de la Rambla. En cas contrari, ha assegurat, el seu deure hauria estat tractar de prevenir l’atac i alertar els ciutadans nord-americans que viuen a Barcelona. Mandojana també ha parlat sobre la situació política que viu el país. Ha dit que el debat sobre la independència és un assumpte intern i que els Estats Units volen una Espanya “forta i unificada”.

Mandojana també ha assegurat que, tot i l’atemptat, els Estats Units no veuen Barcelona com un pol gihadista i ha elogiat la resposta ciutadana després dels atemptats, inclosa la comunitat musulmana. L’atac a la Rambla, ha dit, tampoc no ha fet baixar l’interès dels turistes nord-americans per visitar la ciutat. De fet, segons Mandojana, s’espera superar aquest 2017 el rècord de vora 1.000.000 de visitants del seu país que hi va haver l’any passat.

“Volem una Espanya forta i unificada”

Sobre el convuls moment polític que travessa Catalunya, Mandojana ha dit que la postura dels Estats Units és clara. Ha assegurat que Espanya és un país aliat i que, per tant, el volen fort i unificat. El debat sobre la independència, ha afegit, no està alterant els plans de les empreses nord-americanes que s’estan establint a Barcelona, com Amazon, Tesla o HP. Si augmentés la inestabilitat econòmica, però, no té clar que passaria. “És una qüestió que s’hauria de preguntar a cadascuna d’aquestes empreses”, ha assenyalat.