Obrir finestres i congelar moments, això és la fotografia per a Sergi Bernal, un cartògraf que fa fotos des de l’adolescència i que l’any 2005 va decidir posar-s’hi més seriosament per explicar històries. Enguany és el fotògraf convidat al festival Enfocats, del Centre Cívic Pati Llimona.

Sergi Bernal va arribar al barri Gòtic fa 10 anys i des d’aleshores no ha parat de fer-hi fotos. Sempre s’hi passeja amb la càmera i quan alguna cosa li crida l’atenció, i creu que hi ha una bona foto al darrere, la immortalitza. En aquell moment, explica,  només estan ell i la foto.

“Potser no se què vull dir, potser denunciar una situació com la que està vivint aquest barri ara, o simplement m’agrada el moment, la llum o aquella expressió o l’acte que feia aquella persona en aquell moment.”

Li agrada fotografiar persones, i qualsevol cosa que tingui un component humà, i treballa en blanc i negre. Fer fotos del Gòtic és, per al Sergi, la manera de deixar constància de la gent i les històries que s’hi han viscut i es viuen actualment.

La seva mirada del barri l’ha convertit enguany en el fotògraf convidat del festival Enfocats, del Centre Cívic Pati Llimona. Per a l’exposició va fer una tria de les fotografies que ha anat fent al llarg d’aquests 10 anys. Explica que n’hi havia de diferents tècniques i que l’enfocament ha canviat al llarg dels anys. Fer-ne una tria no va ser fàcil, però es va centrar en el títol de l’exposició, “Els batecs del barri”.

“M’agraden espais, situacions, nens que corren, nens que salten, nens que pugen sobre aquesta paret que és un rocòdrom. I m’agrada anar transitant per diferents tècniques fotogràfiques i per diferents escenes, retratar una situació, un joc de mirades.”

Fa més de 20 anys que el Sergi fa fotos, sempre fotografia molt social, i d’històries de gent. Explica que una fotografia és una prova, una excusa per aferrar-se a una memòria que està desapareixent molt ràpid.