Es tracta principalment de persones grans amb una salut fràgil, que es descompensen fàcilment. L’objectiu del servei és precisament evitar que es produeixin aquestes complicacions i un possible ingrés a l’hospital o una altra visita a urgències. El servei busca ser més resolutiu per afavorir la qualitat de vida d’aquests pacients.

Es calcula que la nova unitat donarà servei a una xifra d’entre 5.000 i 6.000 malalts l’any de les àrees bàsiques de salut de la Sagrada Família, Gaudí, La Monumental, la Dreta de l’Eixample i el passeig de Sant Joan amb vuit punts d’atenció i un horari de dilluns a divendres de 8 a 20 h. Més endavant s’hi incorporarà la resta d’àrees de l’Àrea Integral de Salut Dreta, fins a arribar als 16 punts d’atenció. Hi treballarà un equip fix de 15 persones de professionals tant d’atenció primària com hospitalària, concretament del CAP Sagrada Família i del mateix hospital. L’equip el liderarà la direcció del Centre d’Urgències d’Atenció Primària Dos de Maig.

Adaptar les instal·lacions a la nova funció ha costat 200.000 euros i el funcionament anual del serveis costarà entre 800.000 i 900.000 euros. El nou ESIC està a la quarta planta de l’hospital. Els malalts hi arribaran derivats pel seu metge de família, el servei d’atenció domiciliària o altres professionals del sistema de salut.

Aquest és el segon ESIC que obre a la ciutat. El primer està ubicat al CAP Casernes, a Sant Andreu. La previsió és que abans d’acabar l’any n’hi hagi dos més a la ciutat, un a Sant Martí i l’altre a Sants. En la inauguració del del Dos de Maig, el conseller de Salut, Toni Comín, ha destacat la contribució que el servei pot fer per descongestionar les urgències ja que “si la primària pot treballar amb l’hospital i fer entrar aquests pacients a temps per la porta de l’ESIC, ja no caldrà que acabin entrant a l’hospital per la porta de les urgències amb un estat de salut molt pitjor“.