Arran del tancament de la Model i el trasllat dels interns preventius a Brians 1, el Departament de Justícia i el Consell de l’Advocacia Catalana van instal·lar vuit sales de videoconferències a Brians 1 per facilitar les comunicacions dels presos amb els seus advocats. Ara bé, segons el degà de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Oriol Rusca, aquestes sales “no poden suplir mai les primeres entrevistes” que els lletrats fan amb els interns pendents de judici. “En aquest moment la intimitat i el secret és màxim. Per això és millor fer les entrevistes presencials i les videoconferències no funcionen”, explica Rusca, que afegeix que “pels tràmits i les posteriors trobades, sí que es poden utilitzar”.

Per això, considera que cal trobar solucions per tenir els presos preventius prop de Barcelona i proposa que es prioritzin les obres a la Zona Franca, on s’ha de construir una presó per a dones i per a preventius o bé que en el centre penitenciari de Wad-Ras, que es preveu tancar el 2025, s’hi habiliti una galeria de preventius perquè els advocats puguin fer les primeres assistències amb els seus clients. 

Malgrat la crítica, Rusca ha felicitat al conseller de Justícia, Carles Mundó, per haver tingut la “força de voluntat i esperit de tancar” la Model, un fet que “no era fàcil”, afegeix. Remarca, però, que el sistema de comunicació amb Brians 1 “no és fluid ni funciona com ha de funcionar”. De fet, el Col·legi està recopilant amb els advocats els problemes que s’estan generant i preveuen presentar-los al conseller.