El 29 de maig del 1937,
Barcelona va patir un dels bombardejos feixistes de la Guerra Civil. Set avions trimotors Junkers, procedents de Palma de Mallorca, van llençar les bombes que van provocar 64 morts i 88 ferits a tot Barcelona. Alguns dels projectils van caure a l’Eixample. Per això, la Taula de la Memòria Històrica ha escollit aquest dimarts, 29 de maig, per presentar la ruta Dies quotidians en temps de guerra. L’itinerari vol mostrar l’impacte del conflicte en la vida quotidiana dels veïns de l’Eixample.
La ruta comença als Convent de les Serves de Maria, on els milicians s’organitzaven per donar resposta a l’alçament. “Es va requisar pels anarquistes, per la CNT i es va convertir en un centre de detenció però sobretot també en una caserna on les persones que volien allistar-se de manera voluntària per combatre el cop d’estat feixista, arribaven aquí i s’apuntaven a la llista de les milícies”, explica la Mar Trallero, autora de la guia.
Una visió històrica diferent
L’itinerari continua després per sis punts de l’Eixample. Tots amb històries que canvien la mirada sobre el barri. Carme Méndez, consellera de Memòria Històrica del districte de l’Eixample, explica que recuperar aquests itineraris va ser un dels primers projectes de la Taula, precisament per poder donar una “visió històrica diferent de les persones, dels barris, de la història que s’havia fet fins aquells moments”.
Per això, també s’ha editat una publicació per explicar la transcendència que va tenir la Guerra Civil en la quotidianitat d’un barri. La guia es podrà trobar en els centres cívics a partir de la tardor, quan també començaran a funcionar les rutes.