Les festes majors de Barcelona, barri a barri

Consulteu en aquest mapa el calendari de festes, les singularitats de cada celebració i el cartell de l’última edició

A Barcelona hi ha més de 70 festes majors repartides per barris, tot i que no tots en tenen. Sant Antoni inaugura el calendari de celebracions a Barcelona i Sant Andreu el tanca. La Festa Major de la Teixonera és una de les més llargues, dura quatre setmanes. El mes de juny és el que n'acumula més, amb 22 festes, seguit de setembre, amb 16. En aquest mapa interactiu trobareu tota la informació sobre les festes majors de Barcelona.

Juny, el mes de l'any amb més festes majors

Un total de 73 festes majors es distribueixen en aquest mapa interactiu. Els colors es corresponen amb l'època de l'any: hivern, primavera, estiu i tardor. Entre les celebracions més locals del mapa també hi trobareu les de les dues patrones de Barcelona, les Festes de Santa Eulàlia i les de la Mercè. Les festes al calendari s'acumulen al juny, segurament per l'arribada del bon temps.  En el primer trimestre de l'any només en tenim una cada mes: Sant Antoni al gener, Santa Eulàlia al febrer i les Festes de Sant Josep Oriol al març.

A l'abril, l'únic barri que s'atreveix a fer ombra a Sant Jordi és la Sagrada Família, que fa coincidir la festa major amb aquesta diada. A finals d'any, per no treure protagonisme al Nadal i també pel fred, només Sant Andreu encavalca la festa entre novembre i desembre.

La Dreta de l'Eixample, la festa més jove

Una de les festes més antigues a la ciutat és la de de Sant Roc, a la plaça Nova del Gòtic, amb gairebé 430 anys d'història. En canvi, entre les més recents hi figura la Festa Major de la Dreta de l'Eixample. Va començar a celebrar-se el 2004 i des d'aleshores els veïns han volgut que el modernisme sigui l'element central.

Uns s'ajunten i d'altres se separen

Estar de festa no sempre vol dir tenir ganes d'estar amb tots els veïns... Hi ha casos en què els barris es divideixen per fer les celebracions per separat com el Putxet i el Farró o Vallcarca i els Penitents. D'altres, en canvi, s'ajunten com és el cas de la Verneda i Sant Martí de Provençals.

Una altra curiositat es dona al veïnat de la Mercè de Pedralbes. Aquestes festes es van començar a celebrar l'any 1953 i tot i haver de conviure amb la Festa Major de Barcelona asseguren que tots els veïns es queden al barri per festes.

També hi ha carrers a Barcelona que celebren una festa major pròpia, com el passatge de Pellicer, a l'Eixample, o la plaça de la Palmera, a la Verneda i la Pau. De moment, encara no s'han inclòs al mapa. Si trobes a faltar alguna festa, ens ho pots comunicar a través de Twitter, Facebook o el telèfon de WhatsApp 638 29 22 97.