Cada matí, des de fa 40 anys, Eduardo Basco baixa 18 esglaons per anar a treballar. Són els que separen casa seva, en una primera planta, de la garita on passa vuit hores diàries. Fa de porter al passeig de Valldaura, a la Guineueta, en concret, a la “casa 2” del 172. Al mateix número hi ha quatre escales (o “cases”) més i a cadascuna es va posar un porter en el moment que es va construir aquest conjunt d’edificis, fa mig segle. L’Eduard és ara l’únic “supervivent”: “M’he quedat sol”.

“S’han anat jubilant i no els han substituït, com ha passat a molts llocs de Barcelona”, diu. En queden encara sobretot a l’Eixample i en barris de la zona alta. “Però a mi no m’agradaria estar en una porteria d’aquelles, prefereixo estar amb la gent del poble”, explica. De fet té amistat, explica, amb “molts veïns”, una conseqüència de la doble condició de “porter i veí alhora”.

Un bon porter ha de ser servicial i un bon psicòleg i veure, sentir i callar”
Eduard Basco, porter

Amb 66 anys té pensat ja el moment de la jubilació i, per tant, d’abandonar tant la porteria com el pis, que és propietat de l’administrador de la finca i del qual només ha de pagar els subministraments. “Quan es jubili la meva dona, marxarem a un poble de Lleida on tenim una caseta”, planeja.

Té, això sí, l’esperança que el seu fill li agafi el relleu si és possible (“com a porter o com a conserge”) i que això li permeti conservar l’habitatge. Seran, però, el propietari de l’edifici o els veïns els que tinguin l’última paraula per decidir si l’Eduard serà o no el darrer porter de la Guineueta.

Passat, present i futur de l’ofici

Per conèixer el present, el futur i fem una ullada al passat de l’ofici de porter i conserge hem parlat amb Margarita Blanch, portera i presidenta Associació Sindical d’Empleats de Finques Urbanes de Barcelona i província. Explica que el que canvia de treballa en un barri o un altre “és l’entorn i els veïns, per exemple a l’Eixample abans no hi havia apartaments turístics i ara n’hi ha cada finca, són turistes que venen i van”.