La crisi de la covid-19 va fer descobrir a principis d’any el teletreball a moltes empreses. El setembre confirma que aquesta reorganització ha vingut per quedar-se. Per això ara tant grans corporacions com petites “start-ups” es plantegen si és necessari mantenir una oficina oberta amb cadires buides.
Al districte tecnològic del 22@ el trasllat d’oficines i la instauració del teletreball són una tendència que amoïna les empreses de serveis i restauració que es nodrien dels milers de treballadors que cada dia anaven i venien del districte.
L’edifici d’oficines de Meridiana, 89, a tocar de la plaça de les Glòries, havia albergat la seu de Wallapop i Badi. Eren més de 600 treballadors i ara en són una trentena, la majoria pertanyents a la “start-up” Goin, que també té previst el trasllat: “Hem decidit reduir costos i moure’ns cap a un lloc més funcional, al carrer d’Aribau”, explica David Riudor, CEO de l’empresa.
Van prendre la decisió fa un mes i mig en veure que moltes empreses també decidien reduir espai d’oficines. És el cas de Beabloo, que passarà d’ocupar 1.000 metres quadrats en un edifici d’oficines al carrer de Pujades a anar a un espai, encara per definir, de tot just 400 metres quadrats. Segons el CLO de l’empresa, Àlex de Dios, en la decisió ha premiat l’eficiència econòmica: “No tenia cap sentit mantenir-se aquí amb la majoria d’empleats fent teletreball”.
A les grans multinacionals del districte, com Indra i T-Systems, bona part dels treballadors segueixen fent feina des de casa i l’ecosistema d’empreses que es nodrien del seus treballadors en comença a notar les conseqüències.
Els treballadors, en ERTO i el restaurant, en fallida
Al restaurant Tampa Café servien, abans de la crisi de la covid-19, uns 90 menús entre setmana. Ara no arriben ni a la desena. Ara hi treballen l’Elena i el seu pare, perquè la resta de la plantilla està en ERTO i asseguren que no podran aguantar “més de dos mesos” perquè el restaurant està “en fallida”.
També al restaurant Andrea, a tocar de la Torre Glòries, lamenten que abans rebien treballadors d’Amazon, Booking i HP, a qui ara gairebé no veuen. Treballadors i restauradors de la zona coincideixen a afirmar que, tot i la tornada de vacances, el barri funciona a mig gas.
Crisi al 22@?
Tot i marxar del districte, ni a Goin ni a Beabloo consideren que el 22@ estigui en declivi. “Les noves oficines sí que potser pateixen un alentiment en temps i rendes, però no crec que el 22@ perdi pistonada”, asseguren a Beabloo. Per Goin, buidar oficines pot donar espai a altres empreses a les quals l’espai sí que s’adapta a les seves característiques i reivindica la ciutat com un “punt estratègic al món per a les start-ups”.