El bar Casa Vall, a la plaça de Rovira i Trias, a la Vila de Gràcia, està d’aniversari. Compleix 100 anys en una de les situacions més complicades per a la restauració. Després de tres mesos tancat i amb un estiu sense Festa Major de Gràcia presencial, pateix per l’arribada de l’hivern i la pèrdua de clients a la terrassa.

La terrassa els ha permès aguantar

Els restauradors de Gràcia fa unes setmanes que s’han unit per fer front a les dificultats que està vivint el sector amb la crisi de la covid-19. Demanen poder ampliar terrasses i que les normatives no canviïn cada setmana. És el cas de Casa Vall, que aquest setembre compleix 100 anys d’història en una situació d’incertesa. L’establiment centenari ha aguantat els últims mesos gràcies a la terrassa i la història del local. Per Alejandra Maristany, de Casa Vall, ha estat clau per sobreviure que “tenim molta clientela molt fidel que continua venint, el fet de tenir la terrassa ens ha ajudat moltíssim, perquè la gent tampoc vol entrar a dins tant com abans”.

Un 40 % menys de la facturació habitual

Aquest aniversari arriba amb més d’un 40 % menys de facturació i la por d’un hivern cru amb menys clients a la terrassa. Per això, Casa Vall demana que “si ens donen les taules, ens les han de donar ara, perquè el moment d’aprofitar el clima és ara, si això va per llarg, a nosaltres no ens poden estar marejant com a sector cada 15 dies, canviant-nos els aforaments, perquè això afecta directament els treballadors”, assegura Alejandra Maristany.

Els restauradors de Gràcia, units

140 restauradors de Gràcia s’han unit per aconseguir l’ampliació de les terrasses que se’ls ha denegat. Creuen que aquesta mesura podria ajudar a pal·liar la situació. Diuen que si aquesta situació no canvia, molts negocis no arribaran a finals d’any. Aquest no és el cas de Casa Vall, que tot i la difícil situació i no poder ampliar la terrassa, va aguantant. Això sí, creuen que la situació és alarmant per a molts: “Potser Casa Vall no tanca, però a molts altres establiments del barri, que són estimadíssims també, sí que hi pot posar fi”, diu l’Alejandra.

Un dels elements característics d’aquest establiment és la música en viu. Ara, hi continua sonant tot i que amb un públic molt reduït per les mesures de la covid-19.