El Mame Mor s’ha dedicat al “top manta” des que va arribar a Barcelona, procedent del Senegal. D’això fa 12 anys i en aquest temps s’ha fet un expert tant de la venda com de les estratègies per burlar la vigilància policial. Al ‘bàsics’ de betevé l’hem acompanyat durant una jornada a la platja del Somorrostro per conèixer el dia a dia d’un manter a la ciutat.

La coordinació amb els companys, a través de trucades, per alertar de la presència de policia, o la importància d’amagar la mercaderia sense ser vist són algunes de les claus. També ocultar-se abans d’arribar a la sorra perquè, segons el Mame, la Guàrdia Urbana els “agafa el material i fins i tot els diners”. Aquest és, de fet, el motiu que esgrimeix per explicar la reacció “enfurismada d’alguns companys” davant de les operacions policials.

“Abans venia bosses”

En Mame explica que abans havia venut bosses a la manta però afirma que “s’ha complicat massa” i que prefereix vendre mocadors “fins aconseguir la targeta de residència i poder deixar això”.

“Només visc de la manta, de vegades no arribo a final de mes”

El marge de beneficis “és molt límitat” reconeix en Mame. En un dia pot recaptar uns 20 euros, “si no m’intervenen res” afegeix. El manter assegura que només viu de la venda ambulant però admet que li costa arribar a final de mes.

Hi ha més tolerància amb el “top manta”?

En Mame assegura que “amb en Trias, alguns policies feien el que volien”. Però nega que ara hi hagi permissivitat. Diu que abans els manters es repartien pel passeig de Gràcia però ara no s’atreveixen a instal·lar-s’hi per la pressió policial i per això es concentren al centre de la ciutat.

Les naus industrials de Badalona, origen de la mercaderia del “top manta”

En Mame explica que les imitacions que es venen en el “top manta” provenen, sobretot, dels polígons industrials de Badalona. Però descarta que hi hagi un entramat que les subministri als venedors “no tenim organització, cadascú ho fa a la seva manera”.

Quan la policia intervé la mercaderia i els diners

Segons en Mame, la policia no només els intervé els productes que venen sinó també la recaptació que han obtingut. Això, diu, “posa furiosos els companys”.