La portaveu del sindicat dels Mossos d’Esquadra SAP-Fepol, Imma Viudes, ha reconegut que l’obertura d’una investigació interna per analitzar l’actuació policial durant els aldarulls en les mobilitzacions per la sentència del procés “ha caigut bastant malament dins del cos” i confia que “no obeeixi a una cacera de bruixes o a pressions externes”. En una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé, Viudes ha explicat que l’auditoria “afegeix més pressió a uns agents que fan la seva feina d’una manera excepcional”. No obstant això, per la portaveu del sindicat policial, es tracta d’un “mecanisme habitual” en el cos dels Mossos d’Esquadra.

“Som la policia més fiscalitzada”, lamenta Viudes, que no entén “a què obeeix que els últims dos anys qualsevol actuació dels Mossos d’Esquadra ha estat qüestionada”. La portaveu del sindicat dels Mossos, a més, ha rebutjat les crítiques que rep el cos: “Abans érem la policia del poble, i ara som la policia contra el poble”.

D’altra banda, la portaveu del sindicat dels Mossos d’Esquadra ha lamentat que els agents han “trobat a faltar una condemna ferma de la violència” per part del president de la Generalitat, Quim Torra, així com “d’altres actors polítics d’un color i de l’altre”. “Ens hauria agradat que algú es preocupés per l’estat de salut dels companys ferits o de si van disposar de les eines necessàries per fer front a la violència”, ha sentenciat Viudes.

“Hi ha agents dels Mossos d’Esquadra que han fet torns de fins a 20 hores”

Imma Viudes ha denunciat que en algun dels dispositius policials de les manifestacions per la sentència del procés “s’han vist desbordats”, un fet que atribueix a “la manca d’efectius”. En aquest sentit, la portaveu del SAP-Fepol ha denunciat que hi ha agents que “han fet torns de 18 hores tranquil·lament” i, fins i tot, “de 20”. En aquesta “situació d’estrès límit”, ha dit Viudes, “a un agent dels Mossos d’Esquadra no se’l pot exposar tantes hores”.

El SAP-Fepol reclama material antidisturbis més efectiu

Imma Viudes ha revelat que el perfil del manifestant violent ha canviat: si bé abans “llançava la pedra i fugia de la policia per no ser detingut”, en les protestes de les darreres dues setmanes han detectat que hi ha “grups perfectament articulats que busquen l’enfrontament directe amb la policia i fer el màxim mal possible”. Per aquest motiu, Viudes ha reclamat material i recursos més efectius i ha rebutjat la utilització de projectils d’escuma, perquè assegura que no serveixen com a element dissuasiu per dispersar la massa de manifestants “violents”.