Els veïns de Sant Antoni temen que el fenomen dels narcopisos es traslladi al barri. Aquesta preocupació ha nascut arran dels intents constants d’ocupació, aquests darrers dies, d’un pis en un edifici de la ronda de Sant Antoni, ubicat al principal del número 20.
Segons han explicat dos veïns d’aquest immoble en una entrevista al programa ‘bàsics‘ aquest dimarts, “estem vivint assetjats“. En Toni, un dels veïns, ha afegit que tenen la sospita que “són màfies organitzades i professionals, que volen entrar al pis”, una antiga sastreria que ja van ocupar ara fa dos anys per explotar-la com un narcopís perquè “ens hi vam trobar culleretes i restes de plàstic de les dosis de cocaïna” que es venen al detall.
En Toni ha relatat el “modus operandi” d’aquest suposat grup criminal. Diu que “per evitar que poguéssim tancar la porta amb clau [la que connecta el vestíbul amb el carrer] van posar un cartró al pany per entrar a la finca“. Destaca que quan ho van veure “vam treure’n el cartró, però en mitja hora el tornaven a tenir posat”.
Els veïns de l’edifici van estat tota la nit i el dia en vetlla veient com els mafiosos entraven i sortien de l’edifici.
Ja els va passar fa 2 anys. Van posar denúncia però ara tornen a estar igual.@barcelona_GUB @Bcn_CiutatVella @Bcn_Eixample pic.twitter.com/bEVhsKGBNM
— Fem Sant Antoni (@FemSantAntoni) July 2, 2019
“És com estar defensant un castell”
Els veïns d’aquesta finca descriuen que aquesta lluita “és com estar defensant un castell“, relata en Toni, que concreta que aquest dissabte “han entrat a l’edifici, han rebentat la porta del pis i hi han entrat fent servir la seva clau”, però afegeix que “hem fet venir un serraller i hi hem posat ara la nostra clau”.
Aquesta situació “genera inseguretat“, descriu una altra veïna de l’immoble, la Daria. Argumenta que “quan hi arribes, no saps qui t’hi pots trobar” i lamenta que, ara que és estiu i fa calor, “no pots obrir els balcons perquè a l’edifici del costat ja hi ha algun pis ocupat“, lamenta.
Autoorganització veïnal
Segons denuncien els veïns, aquest cap de setmana van requerir la policia, “que va tardar una hora i mitja a arribar”, massa temps per enxampar els ocupes en acció. És per això que, expliquen, l’autoorganització veïnal “és la solució“. En Toni explica que “tenim un grup de Whatsapp on anem fent-nos avisos, ens assegurem que la porta del carrer queda tancada”.
De fet, una de les entitats que ha començat a treballar amb els afectats és Fem Sant Antoni, perquè “al cap i a la fi, quan hi ha algun problema, els que hi són sempre són els veïns“, explica en Toni, que es pregunta: “Com pot ser que aquest problema no s’afronti i hagin de ser els veïns els que ho hagin de resoldre entre ells?”.
El pis, en el punt de mira dels ocupes
En les últimes setmanes la pressió dels narcopisos sobre al Raval ha disminuït amb diferents operacions policials. A Sant Antoni, però, el fenomen no és nou. Segons explica el portaveu de Fem Sant Antoni, Xavier Caballé, hi ha un fet que converteix aquest cas en singular i és la insistència per ocupar “un pis buit en un edifici on viu gent i que està organitzada“.
Si bé aquest cas no és, ara per ara, un fenomen generalitzat, els veïns apunten el problema: els pisos buits. Caballé diu que “si tots els pisos buits estiguessin habitats, amb lloguers socials o assequibles, aquest problema desapareixeria“.
De fet, segons denuncia el portaveu de Fem Sant Antoni, aquest pis “és propietat d’una senyora que té edificis al Raval” i “mantenir-los [els habitatges] buits no hi ajuda gens”.
El veïnat es manifestarà aquest dimecres
Fem Sant Antoni ha convocat una protesta aquest dimecres, a les 19 h, en contra de l’expulsió del veïnat del barri. Segons ha explicat Xavier Caballé, “quan abans vivien al barri famílies a totes les escales, el barri era més segur”, un fet que ha canviat, diu, des que “s’han obert hotels i han augmentat els pisos de lloguer turístic”. Un fet que ha descrit com “un barricidi”.