Com viuen el conflicte a Ucraïna la comunitat russa establerta a Barcelona? En les concentracions dels darrers dies en contra de la guerra els ucraïnesos han rebut el suport d’altres ciutadans, com la Yulia Talarn, una traductora russa que ha denunciat al ‘bàsics’ de betevé les accions de Putin i afirma que pateix tant pels seus familiars i coneguts que viuen a Rússia, com pels milers de russos que viuen a Ucraïna.

“Dir ara que ets rus, o fer servir l’idioma públicament, provoca certes tensions”, ha explicat Talarn, que ha explicat que els últims dies s’ha trobat amb situacions violentes i agressions verbals. “Els russos a Barcelona estem rebent insults, males paraules i menyspreus”, ha denunciat. És el cas de la Genya Petrova, propietària del restaurant Ekaterina, al barri de Sant Antoni, que s’ha vist obligada a penjar cartells condemnant la guerra a l’entrada del seu establiment perquè estaven baixant les reserves en picat.

“Aturar els peus al dictador”

Talarn troba de sentit comú que Barcelona hagi trencat les relacions amb el consolat rus a Barcelona, en relació amb el comunicat emès per l’Ajuntament aquest divendres, en què exposa la decisió de no participar en cap acte que organitzi l’ens, ni enviar-hi cap representant. “A mi em sembla molt bé, s’han de parar els peus al dictador que ha iniciat la guerra”, ha apuntat la traductora, que ha animat a “fer des d’aquí tot el que puguem, encara que no sigui gaire”.

Preguntada sobre com preveu el futur immediat del conflicte, Talarn considera que a banda d’Ucraïna, la mateixa Rússia serà la principal afectada de la invasió que ha iniciat. “Tot el que fa Putin actualment va contra els interessos de Rússia, ja que després de les sancions el nivell de vida baixarà dràsticament”, ha dit.

“La meva mare ha perdut la pensió per la suspensió dels bancs”

L’experiència personal de la Yulia és un mirall de la situació econòmica que està patint la població russa. Com que els bancs han tancat sucursals a l’estranger i només operen a Rússia, la seva mare, que ara és a Barcelona amb ella, ha perdut la pensió. “Sort que la meva mare em té a mi”, ha alertat, “ara mateix si tens els ingressos a Rússia no tens res”.

“Arriba més informació aquí que a Rússia”

La relació de la Yulia és complicada amb els seus coneguts que són ara a Rússia, “perquè la opinió que és té allà és únicament derivada de la informació que els arriba del règim“. Quan només t’informes des d’una font, ha argumentat, “no saps què passa més enllà, ens trobem que tenim més informació aquí, a Barcelona, que a la mateixa Rússia”, ha conclòs.