A Ciutat Vella s’han detectat 214 infraccions molt greus per incomplir l’ordenança que regula el nombre de taules que poden posar els locals i la disposició al carrer. Per als establiments afectats, això pot comportar la retirada de la llicència de terrasses i la inhabilitació durant un any si no rectifiquen i la sanció passa a ser ferma. Els restauradors s’exposen, a més, a una sanció de 3.000 €. Al districte hi ha en total 829 terrasses.

Els expedients s’han obert en el marc d’una campanya d’inspeccions que l’Ajuntament ha fet des de finals d’agost a mitjans de setembre: “Només cal passejar una mica per veure incompliments, i per aix`ò hem hagut d’activar les inspeccions”, ha explicat el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, en una entrevista al programa ‘bàsics‘. Per a Rabassa, “cal un comerç que cuidi els veïns dels barris, i això també vol dir respectar el nombre de taules i cadires que marca la llicència”.

411 expedients sancionadors

En total, en menys de dos mesos s’han obert 411 procediments sancionadors al districte, segons les dades a què ha tingut accés betevé. La infracció més comuna, detectada en 118 negocis, és tenir instal·lats elements no autoritzats, com poden ser barrils o altres tipus de mobiliari. En 98 ocasions s’ha obert expedient per haver instal·lat una terrassa sense tenir-ne llicència i en 59 casos ha estat per haver posat més de sis taules de les que tocaven.

Retiren una taula d'una terrassa

La majoria dels incompliments han estat considerats com a molt greus, en els 214 casos esmentats, mentre que en 176 la infracció ha estat greu i pot suposar una sanció de fins a 1.500 € i l’avançament d’una hora en l’horari de tancament durant tres mesos. 21 establiments es podrien endur una sanció lleu, de fins a 750 € de multa, si no rectifiquen.

En 14 bars i restaurants l’Ajuntament ha retirat per la força les taules i cadires de l’establiment perquè no tenien llicència però havien col·locat terrassa igualment i no havien rectificat en ser advertits. El consistori explica que l’objectiu de la campanya és “reendreçar l’espai públic després de l’excepcionalitat feta per la pandèmia amb les terrasses.

Denegades el 59 % de llicències extraordinàries demanades per la covid-19

De les 678 peticions rebudes pel districte per tenir llicència o ampliar l’existent arran de la pandèmia, se n’han denegat 400, una xifra que representa el 59 %. Ciutat Vella és el districte on hi ha hagut més denegacions, segons el regidor, perquè la trama urbana no en permet l’autorització en molts casos: “En carrers que fan un metre i mig o dos metres d’amplada no hi caben”.

Tot i això, el districte ha augmentat en un 16 % el nombre de taules que hi ha al carrer amb les noves llicències i ampliacions. Això representa 597 taules noves per a un total de 4.313.

Entrevista a Jordi Rabassa, regidor de Ciutat Vella
Mira l’entrevista completa