Tancar la porta al foc

és la idea que cal recordar en cas de trobar-se atrapat en un incendi a casa. És la principal recomanació que dona el bomber de Barcelona Diego Cabello, que en una entrevista al ‘bàsics‘ ha recordat que aquesta és la millor manera per aconseguir trobar un espai on resguardar-se de les flames fins que arribi els bombers.
[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Mira l’entrevista completa amb Diego Cabello” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/basics/incendis-pobresa-energetica-bombers/|||” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]
Cabello recorda que en el cas del recent incendi a Badalona en què van morir tres persones, una de les supervivents es va tancar al bany. Explica que, encara que siguin de poca qualitat, “les portes d’un domicili et poden donar entre 15 i 20 minuts de protecció”.

També remarca que anar tancant les portes de cada habitació pot ajudar a evitar que el foc trobi per on fer xemeneia i el fum pugui arribar en altres pisos. Altres recomanacions a seguir en cas de trobar-se amb un foc a casa és posar roba mullada a les escletxes de la porta per evitar que hi entri el fum i, si és possible fer-se visible des de l’exterior de l’habitatge.

Què cal fer per prevenir els incendis?

Cabello remarca que el més important (perquè sol ser la causa de molts dels focs) és evitar deixar objectes o materials inflamables a prop de fonts de calor com les estufes o espelmes. També remarca la importància de no sobrecarregar instal·lacions elèctriques com els endolls.

També és important no tapar amb teles, papers o plàstics els llums i, a la cuina, cal evitar distraccions quan es tinguin coses al foc, comprovar que els fogons queden ben apagats i netejar sovint els filtres de la campana extractora.

Apagar el foc abans que es produeixi

Cabello lamenta que en matèria de prevenció no es fa prou i remarca que encara “s’ha de treballar molt en aquest sentit”. El bomber creu que la seva feina hauria de centrar-se més en les accions que permeten “apagar el foc abans que es produeixi”.