Segons la portaveu dels Mossos d’Esquadra, Montserrat Escudé, les xifres aportades per la policia catalana que apunten a un increment del 28,6 % de les denúncies per violència sexual entre el juny i el setembre “les interpretem no com un augment dels fets sinó perquè la prevenció ha funcionat i també hi ha més sensibilització i coneixement”. Tot i així, també ha admès que les violències masclistes estan “naturalitzades, generalitzades i normalitzades”.

“S’ha de canviar la cultura masclista i patriarcal. L’estratègia ha de ser transversal”

En una entrevista al ‘bàsics’, Escudé ha dit que totes les accions i campanyes que s’implementen en els entorns d’oci poden ser efectives però ha considerat que “el més efectiu és canviar la cultura masclista i patriarcal. Cal treballar això, intentar que la joventut no tingui com a motor educatiu la pornografia. L’estratègia ha de ser transversal, no estrictament des de l’àmbit de la seguretat policial”.

“Ens hem de poder moure amb llibertat i percepció de seguretat”

Una de les campanyes engegades per reduir el risc d’agressions en els entorns d’oci és l’augment de la seguretat en zones on es concentren bars musicals i discoteques i també en els itineraris entre els locals i el transport públic, una campanya que Escudé ha assegurat que es mantindrà en el temps: “Mentre la sensació real i la percepció de seguretat no millorin. Ens hem de poder moure amb llibertat, no pot ser el clima de terror que s’ha generat”.

Escudé s’ha referit especialment al capítol de terror desencadenat arran de les denúncies per punxades en discoteques. La portaveu de la policia catalana ha matisat però que de les 206 denúncies rebudes en cap cas la víctima va patir ni un delicte contra el seu patrimoni ni contra la llibertat sexual: “Tot i així l’impacte sobre la víctima i sobre com es mou en l’espai públic és un tipus de violència a tenir en compte”. El 90 % de les víctimes van ser noies d’entre 10 i 19 anys: “En xerrades amb joves ens expressaven que tenien por de sortir a la nit i això no pot ser”.

La portaveu dels Mossos d’Esquadra considera que hi ha més coneixement dels joves sobre el que és violència sexual i masclista en la seva forma més greu, però “quan els parles de violències més subtils no són tan capaços d’identificar-les”.