El 70% de les persones que pateixen pobresa energètica són dones. Aquesta és una de les principals conclusions d’un estudi elaborat per l’Aliança contra la Pobresa Energètica, l’Observatori de Drets Econòmics i Socials (DESC), Enginyeria Sense Fronteres i l’Agència de Salut Pública de Barcelona, entre d’altres. L’informe també conclou que el 43% de les famílies monoparentals de dones tenen possibilitats de patir pobresa energètica.

“La pobresa energètica està disfressada”

Segons l’estudi, el perfil de l’afectat per pobresa energètica és el d’una dona, d’origen estranger i de classe treballadora. Amb aquestes característiques hi coincideix la Cecília Carrillo, que ha explicat el seu cas al ‘bàsics’. Carrillo, que confessa que ja no obre les factures que rep, confirma una altra de les constatacions de l’estudi, l’afectació que té en la salut la pobresa energètica. Assegura que se sent molta angoixa i “molta vergonya, de pensar que ets una persona adulta i no pots pagar les factures”.

Condonar el deute

La portaveu de la PAH, Lucía Delgado, explica que la llei garanteix que les empreses subministradores no puguin tallar la llum, l’aigua o el gas a les famílies vulnerables. El problema que queda per resoldre és què passa el deute que aquestes famílies van acumulant i no poden pagar. En aquest sentit, Irene González, membre d’Enginyeria Sense Fronteres i una de les autores de l’estudi, lamenta “la perversió” que representa que les administracions es facin càrrec d’aquests deutes perquè “en realitat és una injecció de diners a un sistema privat”.