Des d’aquest dimecres 2 de gener del 2019, ja es pot sol·licitar també la devolució de la prestació per maternitat i paternitat pels qui la van rebre el 2016 i 2017. Des del desembre ho poden demanar els que la van percebre el 2014 i 2015.

Si vas rebre la prestació per maternitat o paternitat el 2014, 2015, 2016 i 2017 ja pots demanar que et retornin els diners que van tributar en l’IRPF. Es pot fer a través d’un formulari disponible a la web de l’Agència Tributària, directament per internet o bé en persona, amb l’imprès en paper que pots consultar aquí en PDF. 

Hisenda calcula que a l’abril ja s’hauran tornat tots els diners pendents. Pel que fa als qui van ser pares el 2018, se’ls retornarà durant la campanya de la renda corresponent, és a dir, aquest 2019.

Els diners s’abonaran en compliment d’una sentència del Tribunal Suprem, que va donar la raó a una dona que reclamava l’IRPF descomptat de la prestació de maternitat. L’alt tribunal va desestimar així el recurs de l’advocat de l’Estat, com ja havia fet el Tribunal Superior de Justícia de Madrid. Tot i que la sentència només fa referència a les mares, el govern espanyol també aplicarà la devolució a les prestacions per paternitat.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Nou xec bressol: Demanar l’ajuda per a mares treballadores” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/xec-bressol-deduccio-renda/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Guia, pas a pas, per poder fer el tràmit

  • Qui pot sol·licitar la devolució de l’IRPF de la prestació per maternitat?

Totes aquelles persones que van rebre la prestació per maternitat durant els anys 2014, 2015, 2016 i 2017. Cal tenir en compte, a més, que no només la poden sol·licitar les mares, sinó també els pares que la van percebre.

  • Quants diners em poden tornar?

Dependrà de cada cas i de l’import de la prestació rebuda, les dades personals es poden consultar al web de l’Agència Tributària. Segons el ministeri d’Hisenda, de mitjana es podran reclamar uns 1.600 euros per a les mares, prop de 380 per als pares. El cost total de les devolucions serà de 1.200 milions d’euros.

  • Com s’ha de fer el tràmit?

Des d’aquest dilluns, 3 de desembre, a la tarda, l’Agència Tributària ha habilitat el tràmit en línia des del web, però també es pot fer de manera presencial. Segons el Ministeri d’Hisenda, es tracta d’un formulari senzill. Només cal indicar l’any en què es va rebre la prestació i un número de compte de qui fa la sol·licitud. En cas que es cobrés en dos exercicis diferents, cal presentar la sol·licitud de rectificació dels dos anys. La resta de dades les gestionarà la pròpia Agència Tributària i no serà necessari adjuntar cap altra documentació. 

El nou tràmit agilitza el procediment. Fina ara, calia presentar un escrit de sol·licitud de rectificació d’autoliquidació i devolució d’ingressos indeguts de l’any en què es va percebre la prestació.

Els funcionaris amb mútua, en queden fora

Segons ha explicat la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, els funcionaris amb mútues com Muface queden fora de la sentència del Tribunal Suprem. Montero ha explicat que, en el seu cas, mentre estan de baixa no cobren cap subsidi sinó que se’ls manté el sou normal i que, per tant, tributen IRPF.

Tot i això, Montero ha dit que “aquesta situació seria injusta” i que per això tenen previst proposar un canvi legislatiu que els permeti la compensació per de l’IRPF. D’aquesta manera, l’executiu vol facilitar la maternitat per “ajudar a elevar la natalitat”.

Només el 24 % de les mares a Catalunya rebran la devolució

El sindicat de tècnics d’Hisenda, Gestha, ha calculat que no totes les mares i pares acabaran rebent la devolució de l’IRPF de la prestació per maternitat. Segons calcula Gestha, a Catalunya només l’obtindran un 23,9 % dels afectats —al conjunt d’Espanya és un 17,1 %—.

Un dels motius que explica el sindicat és els sous baixos que obtenen, sobretot, les dones. Apunten, a més, que la diferència salarial s’agreuja quan les dones estan en edat de maternitat. A Catalunya, se’n beneficiarien unes 46.000 persones i obtindrien de mitjana 1.421 €.