Gràcia és un barri cada vegada més ecològic i de quilòmetr zero, però fa gairebé mig segle no era fàcil trobar aquest tipus de productes. Un dels primers comerços que va començar a introduir-los al barri va ser la botiga Natura, del carrer del Torrent de l’Olla. Abans havia estat una botiga de queviures i fa 45 anys va començar a tenir fruita de proximitat, mel, pasta integral o llevat de cervesa.

Una de les primeres botigues de productes ecològics

Era el 1973 i a la Vila de Gràcia els productes ecològics encara no eren tan demandats com ara. Els pares de Laura Cartañá es van posar davant del taulell d’una botiga de queviures, però van anar introduint-hi productes ecològics i de proximitat. La Laura, que ara porta la botiga, explica: “Van començar amb el tema de la macrobiòtica, que en aquella època eren els primers vegetarians. Em sembla que hi havia un cartell molt gran de pastes, d’una marca molt coneguda, i ells van començar amb pasta dietètica o pastes integrals, llevat de cervesa, la lecitina de soja, hi havia cosetes que ja començaven a fer-se servir”.

Formació per atendre el client

Tant els pares de la Laura com ella s’han format per poder conèixer els diferents productes i aconsellar la clientela. A més, com es feia abans, tenen fitxes fetes a mà dels productes que compren els clients habituals. Segons la Laura, el secret és la il·lusió i acompanyar el comprador perquè conegui els productes. Això, diu, els diferencia dels altres. A més, assegura: “La idea de bio’ no és només fer molt de màrqueting. ‘Bio’ significa, a part de tenir un producte amb segell, tenir en compte l’entorn, tenir en compte el treballador i el client”.

El mes de novembre Natura farà 45 anys i la Laura ja pensa en la celebració. Entre altres activitats, regalaran mel, el producte que els ha acompanyat durant gairebé mig segle.