Barcelona és la seu de la Conferència del Decenni dels Oceans, organitzada per la Unesco. Es tracta d’una trobada internacional de mandataris i científics d’arreu del món per afrontar el futur dels ecosistemes marins i buscar solucions basades en la ciència per a un oceà sostenible. En una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé, Josep Lluís Pelegrí, investigador de l’Institut de Ciències del Mar, ha llançat un missatge d’optimisme: “Un oceà té una gran capacitat de resiliència i encara els podem recuperar”.

Segons Pelegrí, la salut dels oceans es pot reanimar tot i els impactes que ha rebut de la humanitat, però, això sí, crida a la responsabilitat de tota la ciutadania. En el cas de la pesca, per exemple, creu que hauríem de replantejar alguns mètodes. “Hi ha arts de pesca que degraden els ecosistemes i el problema és consumir peix que en provingui”, ha dit. Per ell, “estem davant d’una oportunitat de canviar el rumb” i cal treballar plegats, amb tots els països remant alhora.

Els oceans, grans reguladors de la temperatura

Pel que fa a l’escalfament dels oceans, Pelegrí ha relatat que, des de l’època preindustrial, la temperatura de l’aigua ha augmentat 0,9 graus en la superfície, que és on interactuen amb l’atmosfera. “El 91 % d’increment d’energia que ha experimentat el nostre planeta a causa del canvi climàtic ha anat a parar als oceans”, ha assegurat. Segons ell, són un gran regulador perquè, si no haguessin absorbit la calor, la temperatura s’hauria elevat molt més.

Entre el 10 i el 12 d’abril s’apleguen a la ciutat uns 1.500 experts i dirigents per posar en comú les investigacions més recents i les recomanacions per aconseguir un oceà més saludable. A més, Barcelona ha presentat la candidatura per acollir la primera seu del centre col·laborador del Decenni dels Oceans de la Unesco sobre economia blava. Ho ha anunciat l’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, en la sessió inaugural d’aquest dimecres.