Barcelona ha presentat la candidatura per acollir la primera seu del centre col·laborador del Decenni dels Oceans de la Unesco sobre economia blava. Ho ha anunciat l’alcalde de de la ciutat, Jaume Collboni, en la sessió inaugural de la trobada internacional de mandataris i científics d’arreu del món per afrontar el futur dels oceans, la Conferència del Decenni dels Oceans. Collboni ha assegurat que “Barcelona vol exercir el lideratge mundial en economia blava”.

El tret de sortida del Decenni dels Oceans ha estat una crida a escoltar la ciència i treure propostes concretes de la trobada per assolir els 10 reptes marcats. La directora general de la Unesco, organitzadora de l’esdeveniment, Audrey Azoulay, ha fet una crida a incorporar la protecció dels oceans en l’educació per garantir que la preservació dels ecosistemes marins sigui una realitat. “Hem d’ampliar els esforços per fomentar la consciència sobre els oceans perquè menys de la meitat dels currículums escolars en parlen“, ha conclòs.

Protegir el 30 % de la superfície marítima d’Espanya

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha posicionat Catalunya com un territori compromès en la protecció del mar, i ha elogiat l’aposta del Blue Net Cat, que compta amb 700 investigadors. Ha estat la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, qui ha recordat que Espanya s’ha proposat protegir el 30 % de la superfície marina abans del 2030, i que per al 2024 ha invertit 110 milions d’euros en investigació del fons dels oceans a través del CSIC.

“Escoltem els científics i trobem solucions comunes”

“Cal escoltar els científics i trobar solucions comunes, estar aquí és la clau del futur”, ha clamat el príncep Albert II de Mónaco, erigit com un dels mandataris defensor dels oceans. També hi han intervingut dirigents de països oceànics com les illes Seychelles o les Cook, territoris que depenen de la preservació dels ecosistemes marins. “L’oceà ens permet produir energia i aigua, crear indústries alimentàries i farmacèutiques, esports nàutics, és el nostre futur”, ha reblat el president de Cabo Verde, José Maria Neves.