La Generalitat ha anunciat que facilitarà productes menstruals reutilitzables gratuïts a les dones amb la regla. És una de les mesures del Pla integral d’equitat menstrual i climateri, que garantirà l’accés a copes i calces menstruals i compreses reutilitzables a 1,8 milions de dones.
En parlem amb Maria Ruth Escutia, coordinadora del projecte Fons d’Equitat Menstrual, del Banc Farmacèutic. La iniciativa es va posar en marxa el 2021 amb un doble objectiu: facilitar productes concrets a dones concretes mitjançant les entitats socials i oferir tallers de formació per a adolescents a secundària.
“Tenim enquestades que ens han dit que utilitzen paper de diari”
Sobre l’anunci del govern, Escutia el valora molt positivament, però sempre que vagi acompanyat de dues qüestions: definir quins perfils de dones s’atenen amb cada producte i també posar en marxa formació sobre la menstruació. Explica que “la regla es viu amb vergonya encara en molts col·lectius”. Diu que si ajuntem pobresa i menstruació encara els índexs de vergonya augmenten: “No és parla de pobresa menstrual”.
De fet, alerta que la pobresa menstrual empeny dones a utilitzar productes que no són aptes per a la regla, com paper de diari: “Tenim enquestades que ens han dit que utilitzen paper de diari, imagineu què vol dir la tinta en contacte amb la pell o productes de mala qualitat”. Explica que això pot provocar al·lèrgies, infeccions o malalties més serioses.
“Amb la reducció de l’IVA no n’hi ha prou”
L’entitat ha comprovat que un 40 % de dones enquestades no han comprat el producte que haurien triat pel preu. Reclama que “amb la reducció de l’IVA no n’hi ha prou” i reivindica que són productes de primera necessitat, no un luxe.
Formació: la regla no és estàndard per a totes les dones
Maria Ruth Escutia creu que és essencial donar informació i considera que les adolescents no en tenen, com a molt explica que saben com funciona el cicle menstrual però pensen que és una cosa molt estàndard que afecta totes les dones de la mateixa manera, per això considera que s’ha d’apostar per la formació.
També ha posat el focus en l’absentisme escolar per causa de la menstruació. Explica que moltes vegades té a veure amb determinades cultures i col·lectius, però assegura que hi ha noies que no van a classe per no disposar del producte per a la menstruació adequat.
Una de cada cinc dones catalanes
L’entitat assegura que hi ha un percentatge elevat de dones que tenen dificultats per adquirir els productes d’higiene íntima femenina associats a la menstruació. A Espanya, es calcula que el 20 % de les dones pateixen aquesta carència al llarg de la seva vida i segons dades de la Generalitat, una de cada cinc dones catalanes.