Ernest Maragall ha ofert una entrevista en directe a betevé després d’anunciar per sorpresa que deixa l’Ajuntament en el darrer plenari. El president del Grup Municipal d’ERC ha parlat sobre la seva decisió amb la directora d’Informatius, Eva Arderius, en un especial del programa ‘bàsics’. “Mai m’he sentit més lliure”, ha reflexionat Maragall referint-se al moment de decidir, i ha insistit que l’actual és “un molt bon moment” per al comiat.

Ha justificat l’adeu perquè, en part, no vol que ningú pensi que pot ser un obstacle davant d’un possible pacte de govern amb el PSC al consistori. “Una de les virtuts de la decisió és que elimina la possibilitat que això passi”, ha dit. Tot i així, ha admès que Esquerra “no ho ha debatut formalment”. “El govern va molt a poc a poc. Per això, millor marxar ara que no hi ha pressió en la presa de decisions“, ha matisat.

Per gust hauria pogut aguantar quatre anys? Sí. Per criteri i convicció, prendre ara la decisió és el millor que he fet per generar espai obert perquè ERC faci el seu camí”
Ernest Maragall, president del Grup Municipal d’ERC

Justament sobre l’entrada d’ERC al govern de la ciutat, Maragall ha insistit que qui ho ha de decidir són el grup i la federació de Barcelona del partit. “Si te’n vas, te’n vas…”, ha dit ell, traient-se pes davant d’un futur debat.

Ningú del grup municipal coneixia la decisió

Maragall també ha afegit altres raons al comiat, com ara que “a Barcelona s’ha d’estar en condicions com a grup municipal” per preparar els propers comicis del 2027 i fer una “aportació intensa al projecte de país del partit”. “Allargar la pretensió de condicionar el govern de Barcelona podia acabar sent contraproduent per al futur d’ERC”, ha conclòs. D’altra banda, ha especificat que la decisió la coneixia poca gent, “persones comptades de la direcció d’Esquerra, la família i ningú del grup municipal”.

Pel que fa al seu relleu, el líder d’Esquerra a l’Ajuntament ha afirmat que no li pertoca a ell “tenir opinió sobre això” i, per tant, designar qui ha de dur les regnes del grup municipal. Tot i això, ha esquivat de nou apostar per Elisenda Alamany, la seva número dos, com la seva successora. “Hi ha gent dins l’organització disposada a aspirar al que sigui: aire fresc, espai obert i a jugar la partida”, ha assegurat.

Una decisió voluntària del líder d’ERC

En la seva darrera intervenció al plenari de divendres, el líder dels republicans ja va relatar que la renúncia al càrrec era “a consciència i voluntàriament”. Les paraules de Maragall van arribar després que a principis de novembre la portaveu, Elisenda Alamany, afirmés que el president del grup municipal no acabaria el mandat. Sobre aquest anunci, ha afirmat a l’entrevista al ‘bàsics’ que no l’havia “ni pactat ni consensuat”.

Maragall, tota una vida en política

Maragall, que ara té 80 anys, acaba la seva vida política a la mateixa institució on va començar al costat del seu germà Pasqual Maragall, de qui va ser la mà dreta al PSC durant la seva última etapa al capdavant del govern municipal. El 2012, amb l’esclat del procés sobiranista, Ernest Maragall va abandonar el grup socialista i el 2014 es va unir a ERC. El 2019, el fins ara líder dels republicans al consistori va tornar a la política barcelonina a les eleccions municipals, quan va ser proclamat candidat d’ERC a l’alcaldia de Barcelona.