Dissabte, dia 3 de febrer, a les 12 del migdia, l’artista gracienc Joan Juncosa instal·larà una placa en forma de làpida a la travessera de Gràcia, 189, davant del Mercat de l’Abaceria. L’objectiu és recordar la lluita veïnal al voltant de la remodelació d’aquest mercat, que tenia com a objectiu preservar l’estructura original del mercat i aconseguir un espai verd a la plaça. Una lluita que no ha rebut els seus fruits, però que, tot i això, l’artista urbà veí de Gràcia ha volgut deixar constància que els veïns han intentat durant anys aconseguir una plaça diferent.

Una lluita sense èxit

Tot i que la lluita veïnal ha estat infructuosa i no ha pogut aconseguir el seu objectiu, Joan Juncosa ha volgut agrair la tasca reivindicativa dels veïns, que han lluitat fins a l’últim moment amb una placa. També ha volgut deixar constància que la seva voluntat era una altra: “Ells han defensat un patrimoni que és de tots. Quan les futures generacions mirin enrere, que vegin que una altra manera de fer és possible“.

Els veïns demanaven una zona verda a la plaça

Des que l’estructura del mercat va quedar al descobert, el veïnat va començar a demanar que l’espai comptés amb una gran zona verda i també que preservés l’estructura de ferro original, que era de l’any 1892 i una de les poques obres que encara es conservaven de l’arquitecte Joan Torras Guardiola. El projecte del mercat però, no preveu l’opció del jardí i l’Ajuntament va desestimar les al·legacions dels veïns.

Per altra banda, l’estructura de ferro original tampoc no s’ha pogut preservar perquè, tot i que estava catalogada, cal substituir-la per una de nova, ja que l’antiga no podria suportar el pes del nou edifici. L’estructura antiga es va acabar de desmantellar el desembre del 2023 i la nova serà una rèplica exacta d’aquesta.