Salt endavant a la Zona Nord de Nou Barris, que comprèn Torre Baró, Ciutat Meridiana i Vallbona. betevé ha pogut saber que les quatre escoles públiques d’aquests barris creixeran i es convertiran en institut escola ja al setembre, el curs 2024-25. Aquesta ampliació permetrà donar continuïtat educativa fins a l’ESO i el batxillerat als alumnes d’aquests barris, on fins ara només hi havia un únic institut públic, el Pablo Ruiz Picasso, a Torre Baró.

Combatre l’abandonament escolar

Els centres que es convertiran en instituts escola són l‘Escola Ciutat Comtal, l’Elisenda de Montcada, la Ferrer i Guàrdia i la Mestre Morera, que mantindran el nom. Es tracta d’una iniciativa de pes i sense precedents que reconvertirà quatre centres de cop per arrelar els joves al barri i garantir-ne la vinculació al sistema educatiu. La mesura busca incidir directament en una de les zones de Barcelona amb més infants vulnerables socialment i amb l’expectativa de millorar els resultats educatius.

“Cal emmarcar aquesta actuació en el desplegament de les polítiques del Departament d’Educació en la lluita contra l’abandonament escolar prematur i en la lluita contra la segregació escolar”, ha comentat Anna Simó, consellera d’Educació. “Aquesta transformació pot ser la base per identificar més oportunitats de canvi que millorin l’oferta educativa”, ha valorat també Xavier Marcé, regidor de Cultura i del districte de Nou Barris.

Els canvis que s’aplicaran són els següents:

  • Escola Ciutat Comtal: es transformarà en un Institut Escola d’una línia. El curs 2024-2025 tindrà un grup de primer d’ESO.
  • Escola Ferrer i Guàrdia: es transformarà en un Institut Escola de dues línies. El curs 2024-2025 tindrà dos grups de primer d’ESO. A partir del curs 2025-2026 ubicarà les línies d’ESO a les instal·lacions de l’actual CEE Sant Joan de la Creu.
  • Escola Mestre Morera: es transformarà en un Institut Escola d’una línia. Els curs 2024-2025 tindrà un grup de primer d’ESO.
  • Escola Elisenda de Montcada: es transformarà en un Institut Escola d’una línia (actualment té dues línies). El curs 2024-2025 mantindrà dos grups de primer d’ESO
  • Institut Pablo Ruiz Picasso: tancament progressiu dels grups d’ESO. El curs 2024-2025 ja no tindrà places de primer d’ESO (aquest curs compta amb tres línies).

D’aquesta manera el curs vinent es passarà de les tres línies de primer d’ESO que hi ha actualment a l’Institut Pablo Ruiz Picasso, a sis línies repartides entre els quatre nous instituts escola de la zona.

Fins ara, els estudiants només podien fer l’ESO a l’Institut Pablo Ruiz Picasso. Si no, havien de marxar més lluny, un factor, el de la distància, important a l’hora de combatre l’absentisme i també l’abandonament. L’arrelament a l’entorn ajuda a vincular l’alumnat millor al sistema educatiu si els joves poden estudiar la secundària al costat d’on viuen. Es dona la circumstància que l’alumnat en ensenyaments obligatoris d’aquesta zona pateix un índex de situació de vulnerabilitat del 64,7 %.

Menys absentisme i seguiment individual

La continuïtat educativa és un aspecte valorat positivament per Vicent Peñarroja, director d’un dels centres que creixeran, l’Escola Ciutat Comtal. Creu que el model d’institut escola afavorirà que la transició a l’ESO de l’alumnat sigui més suau amb un “acompanyament molt més individualitzat dels infants, a qui ja coneixerem des de petits”. En la mateixa línia, un dels mestres del centre, Arnau Vert, destaca que “sempre que feien el pas a l’institut hi havia absentisme, perquè era un canvi molt gran”, i considera que ara, “en seguir a la seva escola, segur que en facilitarà la continuïtat”.

Obres a l’estiu en alguns centres

Durant l’estiu es faran els treballs d’adequació als centres per valor de 500.000 euros per adaptar-los i que puguin acollir el nou alumnat. A més també es preveu una inversió a través del Pla de Barris per poder fer actuacions de millora als equipaments. Nou Barris guanya així tres noves línies d’ESO i cicles de formació professional. Progressivament s’anirà aprimant l’Institut Pablo Ruiz Picasso, que se centrarà només a fer batxillerat i cicles de formació professional, una oferta que abans no existia en aquesta zona.

Canvis en la formació d’adults i l’educació especial

La transformació del panorama educatiu de la zona també preveu que l’Aula de Formació d’Adults Ciutat Meridiana canviï d’ubicació i es converteixi en Centre de Formació d’Adults. El nou espai estarà a les instal·lacions on actualment hi ha el Centre d’Educació Especial Sant Joan de la Creu, que es traslladarà a Trinitat Vella, a l’equipament de l’Escola Rec Comtal.