classe ESO

(ACN/Redacció) El sindicat educatiu majoritari, USTEC-STEs, denuncia que des de l’1 de gener el 31 % de les substitucions de docents no han estat cobertes i que a la secundària la xifra puja fins al 46 %. Segons un informe elaborat pel sindicat, en un dia qualsevol hi ha hagut entre 400 i 600 places no cobertes a tot Catalunya. El sindicat considera que aquesta situació afecta molt negativament la qualitat educativa, ja que l’alumnat “passa hores sense poder fer activitats lectives”.

Fonts d’Educació han apuntat que es poden situar vora el 30 % els nomenaments que queden sense cobrir —32 % dilluns passat— però han defensat que des del curs passat s’estan aplicant mesures per fer front a la situació. Per a secundària, l’informe d’USTEC assegura que la mitjana de no cobertura es va situar entre el 60 i el 70 % de les substitucions durant el primer trimestre d’aquest curs.

Dificultats per trobar professors d’informàtica

Les especialitats més afectades i en què més està costant trobar docents són informàtica, tecnologia, matemàtiques i llengua catalana i literatura. En casos com informàtica, el percentatge de no cobertura de substitucions “és pràcticament del 100 %”. A secundària també destaquen cultura clàssica, llengua castellana i literatura, biologia i geologia. Pel que fa a la formació professional, ha assegurat que, tot i tenir un nombre menor de places totals, la no cobertura també se situa entre el 90 i el 100 %.

USTEC demana millores salarials

Segons el sindicat, entre les causes de la manca de docents hi ha el “desprestigi” de la funció docent i el deteriorament de les condicions laborals, així com “la pèrdua de poder adquisitiu constant” en la darrera dècada. Davant de tot això, USTEC ha proposat millores salarials per recuperar el poder adquisitiu, garantir contractacions de durada anual i un pla d’estabilitat perquè els interins amb experiència no es quedin sense feina. També ha reclamat la gratuïtat i oferta suficient del màster de secundària.

Educació ha recordat que cal tenir en compte que la plantilla docent activa supera els 90.000 treballadors i, per tant, hi ha molta més estabilitat després dels processos fets. A més, ha afirmat que s’apliquen mesures per pal·liar la situació com habilitacions temporals de diferents titulacions per impartir especialitats en què manca gent, un complement de major dedicació lectiva voluntària a informàtica i català, professorat de reforç d’altres especialitats i reorganització interna dels centres, entre d’altres.