Els veïns de la Zona Nord de Nou Barris han rebut amb sorpresa i amb satisfacció la notícia que el curs vinent 2024-2025 quatre escoles públiques es convertiran en instituts escola. Actualment els barris de Torre Baró, Ciutat Meridiana i Vallbona només disposen d’un institut públic, el Pablo Ruiz Picasso, i el canvi suposarà passar de tres a sis línies de primer d’ESO en aquesta zona. “Fa molts anys que es reivindicava això”, recorda Filiberto Bravo, president de l’AV Ciutat Meridiana.

“Fins ara el perill era haver d’anar tan lluny”

Bravo explica que actualment hi ha alumnes que tenen l’institut a un o dos quilòmetres de casa seva. “Facilitarà una mica que el nen continuï els estudis. Fins ara aquest era el perill, haver d’anar tant lluny”, assegura. També considera que, per a l’alumne, poder continuar a l’escola on ha estat estudiant des del principi “és una facilitat, perquè hi ha un abandonament i un fracàs escolar molt alts a la zona”. “Jo crec que ho notarem de seguida”, afegeix en avaluar els canvis.

De fet, eliminar la distància per combatre l’absentisme és una de les claus que han portat a aquest canvi. L’arrelament a l’entorn ajuda a vincular millor els alumnes al sistema. I això és clau en un entorn en què l’alumnat en ensenyaments obligatoris d’aquesta zona té un índex de situació de vulnerabilitat del 64,7 %.

L’institut només oferirà places de batxillerat i FP

Pel que fa a l’Institut Pablo Ruiz Picasso, el curs vinent ja no tindrà oferta de places de primer d’ESO i la intenció és que progressivament deixi d’oferir places d’educació obligatòria per oferir places de batxillerat i incorporar cicles de formació professional. Segons explica Bravo, actualment aquest centre acumula problemes cada dia i reben moltes queixes de pares i, de fet, des de l’associació de veïns han demanat una reunió “per saber què està passant”.