(Agències) La fiscalia ha sol·licitat a l’Audiència de Barcelona que el judici per agressió sexual contra l’exjugador del FC Barcelona Dani Alves se celebri íntegrament a porta tancada per preservar la intimitat de la víctima, una petició a la qual s’han sumat la defensa i l’acusació particular.

Segons han informat fonts jurídiques a EFE, la fiscalia i l’acusació particular han coincidit a plantejar aquesta mesura excepcional, a la qual no s’oposa la defensa, a la secció 21a de l’Audiència de Barcelona, que entre dilluns i dimecres de la setmana que ve jutjarà Dani Alves, acusat de violar una noia a la discoteca Sutton de Barcelona el desembre del 2022.

Protegir la víctima

En la seva petició, el ministeri públic manté que el judici a porta tancada és una mesura “indispensable” per protegir el dret a la intimitat de la víctima, així com el “respecte” a ella, que pretén evitar-li els “greus perjudicis” que pogués causar-li un procés en què es permeti l’entrada al públic i als mitjans.

També l’acusació particular ha plantejat arguments similars, mentre que la defensa, que ja va demanar la nul·litat del procés contra Alves esgrimint les filtracions a la premsa de la instrucció del cas, no s’ha oposat a la petició per preservar el procés de l’exposició mediàtica, que creu que l’ha contaminat des del principi.

Són habituals els judicis a porta tancada?

Els casos de judicis a porta tancada són comptats a l’Audiència de Barcelona, que només sol acordar aquesta mesura excepcional —contra el principi bàsic de publicitat dels judicis— quan les víctimes són menors o vulnerables.

En la majoria de casos, les víctimes de delictes de violència sexual solen declarar amb una protecció especial que eviti la seva confrontació visual amb l’acusat —mitjançant una mampara o des d’una altra sala, connectada per videoconferència amb la del tribunal— i ocasionalment els jutges poden acordar que l’interrogatori del denunciant es faci a porta tancada.

La difusió d’un vídeo de la víctima intensifica l’ànim de protecció

En el cas Alves, la publicació d’imatges de la víctima fa unes setmanes ha extremat el zel de les acusacions en el seu propòsit de protegir la identitat de la jove, de 23 anys. L’advocada de la denunciant, de fet, ha presentat una denúncia davant els Mossos d’Esquadra per la difusió d’un vídeo publicat a Instagram per Lucía Alves, la mare del futbolista, que revela la identitat i les dades personals de la jove, la mostra gaudint de moments de festa amb les seves amigues i insinua que busca fama i diners.