La fundació Avismón Catalunya celebra aquest 12 de desembre un dels esdeveniments més esperats de l’any: el dinar de Nadal. 250 persones grans, voluntàries i treballadors es reuniran a taula per combatre la soledat no desitjada i contribuir a passar unes festes en companyia. “El dia de Nadal estaré sola, però amb aquest record. Això és el més important”, ha explicat en una entrevista al ‘bàsics’ Rosa Sancho, una de les usuàries de l’entitat.

“La soledat és dura. Costen de passar els dies, no tens amb qui parlar”, ha assegurat la Pilar Naranjo, usuària d’Avismón. Per Sancho, el formar part de l’entitat li ha permès sortir de casa: “He vist el mar gràcies a Avismón. Quan em diuen de sortir és una festa i gràcies a això vaig tirant”.

El Dinar Solidari de Nadal és un esdeveniment que l’entitat organitza cada any i en què participen 250 persones per proporcionar a les persones usuàries que viuen soles i en situació de precarietat econòmica, la possibilitat d’unes festes en companyia. De fet, aquesta és la tasca d’Avismón, combatre la solitud no desitjada i l’exclusió social de les persones grans.

El paper clar dels voluntaris

Aurora Padilla, directora d’Avismón, creu que la figura del voluntariat és molt important perquè les persones grans se sentin una mica acompanyades. Explica que hi ha algunes accions com quan el metge et demana que facis la vista acompanyat, com ho fan? “No hi podrien anar o fer alguns tràmits administratius i aquí és clau el voluntariat”. Per la Marta Solé, voluntària d’Avismón, ser voluntària de l’entitat és un regal. Diu que és fantàstic veure “com la gent gran gaudeix sortint de la rutina, jo capto les sensacions de ‘les meves iaies’ i per mi, és molt gratificant. Un aprenentatge de les seves experiències vitals”.

Les dones més longeves i més soles

A finals de novembre van fer-se públiques dades noves sobre l’esperança de vida dels barcelonins i les barcelonines. En el cas dels homes, ha augmentat als 82 anys i, en el de les dones, als 87,5 anys. Les dones són més longeves que els homes i això també comporta un impacte de la soledat no volguda. De fet, l’Aurora Padilla, directora d’Avismón, assegura que en aquests moments “la soledat té nom de dona igual que el voluntariat també té nom de dona”.

Una solitud no desitjada que no afecta només les persones grans, sinó que cada vegada més pateix la població de totes les edats. Segons l’enquesta Òmnibus de l’Ajuntament de Barcelona, a la ciutat 70.000 persones diuen sentir-se soles.